Akkerbouw

Nieuws 1092 x bekeken 2 reacties

Iets lager suikergehalte in vijfde campagneweek

Dinteloord – Het suikerpercentage is in de vijfde campagneweek opnieuw iets gezakt en komt op gemiddeld 16,5 procent.

Dat is gelijk aan het campagnegemiddelde. De suikerbieten van Texel bevatten tot op heden het hoogste suikerpercentage met 17,3 procent.

Het percentage tarra is licht gestegen van 6,9 naar 7 procent. Het campagnegemiddelde is 6,3 procent. De winbaarheid is 91 punten, iets boven het campagnegemiddelde van 90,9 punten.

"Het suikergehalte is niet heel bijzonder", licht Gert Sikken, directeur agrarische zaken van Suiker Unie, toe. "Het stijgt niet zoals we hadden verwacht. In september scheen de zon veel, maar het was ook warm en warmte is niet gunstig voor de suikerontwikkeling."

Daar komt bij dat het gewas op zijn retour is. "Als het blad minder gezond wordt, produceert de plant minder suiker."

Aan de prognose voor deze bietencampagne verandert dit niet veel. De suikerproductie per hectare blijft naar verwachting 15,1 ton. Het suikergehalte komt uit op tegen de 17 procent en de wortelopbrengst wordt bijna 90 ton per hectare. Hiermee wordt voor 2014 een recordproductie verwacht.

Laatste reacties

  • sbw

    Complimenten. Als ik dit vergelijk met de (grote) problemen hier in Brasil met de suikerriet dan is de koers/perspectieven in Europa met de suikerbieten beter.

  • Noordam2

    sbw, kun je uitleggen wat die problemen in Brasil inhouden?
    je hebt gelijk de bietenteelt in Europa gaat goed

Of registreer je om te kunnen reageren.