Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

HZPC boekt recordwinst

Joure – Pootgoedhandelshuis HZPC realiseert een recordwinst over boekjaar 2013/2014.

Het netto-resultaat komt op €9,2 miljoen euro. HZPC betaalt een dividend van €7,50 per certificaat van aandeel. Ook dat is nog nooit zo hoog geweest.

Het netto-resultaat is positief beïnvloed doordat HZPC in 2013/2014 minder belasting betaalde. Ook kreeg het handelshuis ruim €1 miljoen extra binnen doordat een vordering deels werd betaald. Zonder éénmalige baten zou het netto-resultaat ongeveer €2 miljoen euro lager zijn uitgevallen.

HZPC trof in het voorgaande boekjaar 2012/2013 voor een Egyptische wanbetaler een éénmalige voorziening van ongeveer €9 miljoen. De vordering is overgenomen door een andere partij, die dit in gedeelten terug betaalt aan HZPC. De voorziening drukte in boekjaar 2012/2013 het netto-resultaat en het bedrijfsresultaat. Het bedrijfsresultaat kwam toen op €1,7 miljoen. Dat steeg het afgelopen boekjaar naar €11 miljoen. Het netto-resultaat steeg van €1,0 miljoen in 2012/2013 naar €9,2 miljoen in 2013/2014.

HZPC betaalt over afgelopen boekjaar €5,9 miljoen euro aan dividend aan de certificaathouders. Op de beursdag in mei zijn de HZPC-certificaten verhandeld voor €93,50. Het record-dividend van €7,50 leidt tot een rendement van 8 procent per certificaat van aandeel. Het is niet het hoogste rendement ooit, omdat de koers van de certificaten in vier jaar meer dan verdubbeld is. De certificaten zijn in het bezit van aangesloten pootaardappeltelers en HZPC-medewerkers in de landen waar HZPC actief is.

HZPC is geslaagd in de doelstelling om de certificaathouders een goed rendement te bieden en de telers een goede, concurrerende aardappelprijs te betalen, zegt directeur Gerard Backx. "HZPC heeft zich de laatste jaren goed ontwikkeld, waarbij het verhandelde tonnage aan pootaardappelen is gegroeid en de gerealiseerde brutomarge is meegegroeid. De kosten zijn ook gestegen. Dat komt omdat HZPC meer investeert in onderzoek en marketing."

De netto-omzet in boekjaar 2013/2014 bedraagt €272,9 miljoen. Dat is €7,1 miljoen euro of 2,5 procent minder dan in 2012/2013. Backx: "Een schommelende netto-omzet is eigen aan de aardappelsector. De daling van de omzet was het gevolg van een daling in de omzet in consumptieaardappelen. De omzet in pootaardappelen liet nog wel een stijging zien."

Backx verwacht dat HZPC in het lopende boekjaar 2014/2015 een lager resultaat zal boeken. "De oorzaak is de bijzonder lage consumptieaardappelprijzen in de Europese en Amerikaanse afzetmarkten. De klanten van HZPC kampen met een beduidend lagere kasstroom en dit beïnvloedt de afzet. Dit is echter een bekend verschijnsel in de pootaardappelmarkt."

Eén reactie

  • Tiny1946

    Geef de telers wat meer die hebben voor die enorme winst gewerkt

Of registreer je om te kunnen reageren.