Akkerbouw

Nieuws 2183 x bekeken 18 reacties

HLB granulaat geen alternatief voor natte grondontsmetting

Wijster - Natte grondontsmetting tegen aardappelmoeheid (AM) kan niet worden vervangen door granulaat in de herfst. Dat meldt onderzoekslaboratorium HLB naar aanleiding van vragen uit de praktijk.

Bij AM werkt granulaat alleen op de uit de cysten gelokte aaltjes. Deze worden op hun weg naar de wortels verlamd en kunnen daardoor geen schade veroorzaken of zich vermeerderen. Dit gebeurt alleen tijdens de aardappelteelt in het voorjaar tot de vroege zomer. Granulaten zijn daarom dan ook op dit tijdstip toegelaten. Granulaat heeft  geen enkel effect op de lokking van cystenaaltjes en werkt ook niet in de cyst.

Aaltjes zijn in veel gewassen een bedreiging voor de opbrengst en de kwaliteit. Daarom wordt ieder jaar veel geld en tijd besteed aan beheersing van aaltjes. In bepaalde bouwplannen is één keer in de vijf of zes jaar een natte grondontsmetting uitvoeren een goede methode gebleken om aaltjesschade te beheersen. Door de nieuwe beperkingen bij het gebruik van Monam valt deze strategie voor een aantal telers af. Er wordt naarstig gezocht naar alternatieven. Bij HLB komen vragen binnen over het effect van granulaten tegen AM in de herfst of winter. Dit is echter geen zinvolle toepassing en kost alleen maar geld.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Waswater van de aardappelzetmeelindustrie werkt perfect maar daar kan geen enkele multinational aan verdienen en daarom wordt het niet toe- gepast. Of gewoon afrikaantjes verbouwen na een graangewas.

 • ikkethuis

  Gerjan@ waar werkt waswater dan tegen? tegen knobbel aaltjes? Ik zou denken dat je dan alle ziektes die aan die aardappelknol hangen ook op je land brengt. Tabak zand zei men ook te werken, maar dat viel tegen. maar wie weet.

 • ikkethuis

  monam werkt goed werk tegen onkruidzaden en wortelonkruiden en vele aaltjessoorten, iets vervangbaars is er niet of je bent het een of het ander aan het vermeerderen, en moet dit daarna weer met chemische middelen corrigeren en de eigenlijke teelt wordt ook nog eens risicovoller en kleiner. Je krijgt nu je grond op geen mogelijkheid meer zuiver.

 • agratax2

  gerjan slingenbergh. Ik dacht altijd dat waswater van de aardappelmeelindustrie werkt op de vloeivelden. Dit betekent dat het land onder water staat ten tijde van de campagne en in het voorjaar weer als akkerland werd gebruikt. Ik heb nooit gehoord dat het werkt als je het op het land brengt zeg met een regenhaspel of mesttank, zo je opmerking doet vermoeden. Of zie ik het verkeerd?

 • gerjan slingenbergh

  Rond de zetmeelfabriek in Emlicheim (Dld) hebben boeren jaren waswater met behulp van regeninstallaties op het land gebracht.
  Ze hadden een bouwplanrotatie van 1 op 2 en nooit geen probleem
  met aardappelmoeheid.
  Het waswater werd in het najaar op het land gebracht waardoor de aaltjes uit hun cyst kropen. En omdat er geen aardappelplant stond overleefden de aaltjes niet. Dikke rapporten zijn hierover gemaakt
  maar nooit openbaar gemaakt. Waarschijnlijk omdat dit de belangen van de multinationals zou schaden.

 • ikkethuis

  Gerjan@ En waarom kruipen deze aaltjes uit hun cysten, wat zou datgene kunnen zijn wat in dat spoelwater zit wat dat zou kunnen veroorzaken? Ik vind dit wel interessant om te weten, en heb dit nog niet gehoord. Het zou kunnen dat het aaltje denkt dat er eten is en dat dit er dan toch niet is of id.

 • gerjan slingenbergh

  @Ikkethuis Omdat het waswater naar aardappels ruikt.

 • j.t.832

  dus U stelt dat granulaat in het najaar wel werkt, want ook dit is in het najaar en treft alleen de gelokte aaltjes?

 • agratax2

  Gerjan bedankt voor je uitleg. Dit was mij onbekend. Hieruit blijkt dat het verstandig zou zijn om het was- en vruchtwater naar de boeren te brengen in plaats van het te zuiveren in kapitaal verslindende installaties. In Nederland is terug op het land tegen gehouden met als smoes 'Het werkt besmetting met ziekte verwekers in de hand inclusief Moeheid. Grondontsmetten werkt echter niet alleen tegern aardappelmoeheid maar dood veel meer alen zoals vrijlevende wortelalen (denk aan lelie cultuur).

 • alco1

  Wie heeft hier een eigen ervaring over, want het is natuurlijk uitermate interessant. Vooral de boeren die er mee te maken hebben zullen er toch wel iets over te vertellen hebben.

 • gerjan slingenbergh

  @Alco In de jaren 90 heb ik proeven gedaan met a.d. waswater. De uitkomsten waren verbluffend. In die tijd was ik columnist bij 'Oogst'
  en heb ik er een artikel aan gewijd.

 • jan10

  Lijkt mij de zelfde werking als BCA resistente groenbemesters, nl .lokken met iets waar ze niet op overleven kunnen!

 • ikkethuis

  gerjan@ Is hier iets meer over bekend ergens? en moet dit waswater direct in de grond gemengd worden, om bv de geur niet verloren te laten gaan, of een betere werking? Ik wil komend jaar proeven aan gaan leggen, mbt knobbel aaltjes bestrijding in bepaalde planten en zou deze mogelijkheid graag mee willen nemen, maar weet niet hoe de werking dan het beste tot zijn recht komt. Graag wat meer info, of iets waar ik dit vandaan kan halen. Alvast bedankt.

 • gerjan slingenbergh

  Het is lang geleden. We hebben toen ongeveer 100 ton waswater per ha aangewend en ingewerkt met een messen eg. Ik kan me nog herinneren
  dat een chips- of patat fabriek uit Bemmel interesse toonde maar ik weet niet of ze er iets meegedaan hebben. Het HLB had destijds geen interesse om er proeven mee te doen.Bij ' Emsland Stärke ' te Emlicheim weten ze er zeker meer van. Of ze de informatie willen prijsgeven weet ik niet maar het is te proberen. Overigens denk ik dat het niet gaat werken tegen knobbelaaltjes.

 • juur

  Rond om fabriek Emsland Starke werd elk jaar waswater op het land gebracht Men had afname contract met de fabriek Als voordeel was de alle aardappelen afgenomen voor de 2 de week november
  OP veel van die percelen werd 1 op1 aardappelen geteeld Men had geen last aardappelmoeheid. Dat was de praktijk.

 • alco1

  Dat is TOP.
  Waarom is er dan mee gestopt?
  Toch een uitkomst voor biologische boeren die niet mogen spuiten tegen aardappelmoeheid!

 • agro1

  spuiten tegen aardappelmoeheid?????? nee, nou wordt ie mooi!!!

 • Mels

  Alco1. Beregenen tegen AM wordt t dan met 100ton van dat water. Ergens zit er een grote vorm van logica in het verhaal. Zou je de proeven niet gewoon kunnen doen door aardappelsnippers/persvezel te verdunnen en dan uit rijden op je proefperceel. Lijkt mij grotendeels hetzelfde spul.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.