Akkerbouw

Nieuws 3180 x bekeken 14 reacties

Fransen laten aardappelen in de grond

Calais – Een flink aantal Franse telers wil minstens een deel van hun aardappelen in de grond laten, om zo de overvloed en daardoor lage prijzen wat onder controle te houden. Dat meldt het vakblad La France Agricole.

Eerder al stelde de bond van aardappeltelers in Frankrijk UNIP dat er volgend jaar minstens 10.000 hectare van het areaal af moet om de markt nog een beetje te kunnen beheersen. Het areaal ligt dit jaar op 123.000 hectare, weer 8.000 hectare meer dan vorig jaar, terwijl de oogst op ruim 6,11 miljoen ton wordt geraamd, een miljoen ton meer dan in 2013.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Dan zullen ze volgend jaar flink last hebben van aardappelopslag.

 • j.t.832

  open trekken en ze liggen bovenop, rotten of vriezen dan wel weg, niet in de rug laten zitten. Zou iedereen moeten doen, geen pieper wegladen voor dump prijzen. En met de kwaliteitsproblemen m.b.t. hol en o.w.g. en dit soort initiatieven komt de markt wel in beweging.

 • tinus888

  dat hebben ze al een keertje met uien gedaan

 • info36

  10000 ha minder is nog teveel. Voor een gezonde markt moet er Noord-West Europa minstens 20% minder areaal aardappelen geteeld worden.
  Het areaal is chronisch te groot.

 • pinkeltje

  Let maar op, ze gaan hooguit dat deel laten zitten dat ze zelf niet kunnen bergen. Als iedereen 10 procent niet zou rooien was het probleem opgelost, maar boeren zijn wel zo goed georganiseerd dat ze dat niet gaan doen. We maken ons hooguit blij met het idee dat de Franse telers dat wel voor hun rekening nemen.

 • bert bert

  Minusblunder dat is de grootste blunder hoor.De grootse ezels rooien en geven ze weg aan de industrie voor 10 euro de ton .Kosten rooien niet betaald ,want de ezel ploegt graag .Laten staan en een vorstnacht i opentrekken en alles is weg ,dus kopeg zaaimachine gereed en bij vorst zaaien zonder ploegen en alles is weg.dus eerste week van november ben ik bezig .10 ha afgekeurd op 350 owg willen ze aan 10 euro ton .Wie is dan de ezel

 • Tiny1946

  Ploegen is de enige manier om de prijs te redden die aardappel boeren zijn allemaal geschift kunnen gewoon hun bouwplan niet aanhouden hoge huur prijzen betalen om met verlies te werken. Daar moet je boer voor zijn.

 • agri2

  @Tiny1946, om nu alle aardappel boeren geschift te noemen gaat wat ver. Ik als aardappelboer ben gestopt met landhuren maar heb dit jaar wel erg hoge opbrengsten van goede kwaliteit, ben ik dan geschift?

 • Plas Potatoes

  Dit doet pijn, pijn, pijn, pijn, pijn...., maar lost zich vanzelf ook weer op!
  neem dat maar aan van deze 'ouwe aardappelmuts'...Duurt alleen wel
  een jaar! Achter de markt aan telen is al decennia lang a.d. orde...en
  zal ook wel nooit veranderen; tenzij je gaat contingenteren..., maar dat
  willen we toch ook geen van allen....nous preferons le suicide... op z'n
  Belgs...of z'n Frans. Goede oogst toegewenst!
  'Aardappelmeisje'

 • minasblunders1

  Genade Bert Bert, laat me leven! Het was maar een losse opmerking hoor! Ik sta er ook wel achter. Heb zelf ook wel eens de ploeg in de uien gezet, omdat ik ze niet voor de rooi- en laadkosten weg wilde doen. Het verziekt alleen maar de markt.

 • Tiny1946

  Agri2 Dan ben je van de enige die niet geschift zijn de kwaliteit is bij alle boeren goed dit jaar

 • ed12345

  Plas Patatos contingenteren is volgens mij zo idioot nog niet ,alleen dat moet dan b.v. voor de hele EU Het zou drama's als nu voorkomen.Het zou volgens mij een soort contractteelt zijn maar dan voor iedereen in de EU ik kijk naar de vroegere bieten teelt,die was bepaalt niet verlies gevend

 • pinkeltje

  Contingenteren is voorlopig het allerlaatste waar je wat van hoeft te verwachten. De politieke keuzes zijn juist de andere kant op. Zie de afschaffing van het melkquotum. En de bietenteelt is nog steeds goed renderend. Met een verwachte gemiddelde suikeropbrengst van 15 ton per hectare is dat beslist geen verkeerde teelt. Maar dat is een teelt die je niet kunt vergelijken met de aardappelteelt. Voor suikerbieten is er in NL uitgerekend één afnemer met twee fabrieken. Zou er in NL maar één afnemer voor aardappelen zijn die daar in twee fabrieken een of ander product van maakte dan liet die de prijs van zijn grondstof ook niet afhangen van het areaal dat de teler besluit te gaan poten.

 • aqwzsx12

  te laat voor NU!

  het gat in de portemonnee zal de oplossing brengen.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.