AkkerbouwNieuws

‘Egypte koopt Russische tarwe, geen Franse’

Moskou – Russische tarwe gaat Franse tarwe weer van de Egyptische afzetmarkt duwen. De koers van de roebel daalt en de eurokoers stijgt de laatste dagen.

Dat voorspelt het Russische marktbureau SovEcon in een interview met de website Agrimoney. De Russische roebel daalde in een jaar 13 procent ten opzichte van de euro. Sinds 1 januari verloor de roebel 17 procent aan waarde ten opzichte van de dollar. Het maakt Russische tarwe aantrekkelijk op de wereldmarkt. Volgens SovEcon exporteerde Rusland in september 3,8 miljoen ton graan, waarvan 2,8 miljoen ton tarwe. In augustus werd 4,6 miljoen ton aan buitenlandse afnemers verkocht. Het zijn de grootste maandelijkse exporten in de Russische geschiedenis.

SovEcon-directeur Andrey Sizov schat dat Rusland 105 miljoen ton graan heeft geoogst, waarvan 60 miljoen ton tarwe. Daarvan is 23 miljoen ton tarwe beschikbaar voor de export, zegt Sizov. Hij verwacht dat Rusland Frankrijk gaat verdringen op de Egyptische markt omdat Russische tarwe goedkoper wordt en Franse juist duurder door de koersschommelingen.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin