Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

'Egypte koopt Russische tarwe, geen Franse'

Moskou – Russische tarwe gaat Franse tarwe weer van de Egyptische afzetmarkt duwen. De koers van de roebel daalt en de eurokoers stijgt de laatste dagen.

Dat voorspelt het Russische marktbureau SovEcon in een interview met de website Agrimoney. De Russische roebel daalde in een jaar 13 procent ten opzichte van de euro. Sinds 1 januari verloor de roebel 17 procent aan waarde ten opzichte van de dollar. Het maakt Russische tarwe aantrekkelijk op de wereldmarkt. Volgens SovEcon exporteerde Rusland in september 3,8 miljoen ton graan, waarvan 2,8 miljoen ton tarwe. In augustus werd 4,6 miljoen ton aan buitenlandse afnemers verkocht. Het zijn de grootste maandelijkse exporten in de Russische geschiedenis.

SovEcon-directeur Andrey Sizov schat dat Rusland 105 miljoen ton graan heeft geoogst, waarvan 60 miljoen ton tarwe. Daarvan is 23 miljoen ton tarwe beschikbaar voor de export, zegt Sizov. Hij verwacht dat Rusland Frankrijk gaat verdringen op de Egyptische markt omdat Russische tarwe goedkoper wordt en Franse juist duurder door de koersschommelingen.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Wederom een kop die anders lijkt dan wat er staat in het artikel. Boerderij gaat op een roddelbad lijken.

  • agratax2

    Hoe meer tarwe de Russen exporteren hoe minder vlees ze moeten inkopen op de wereldmarkt en daardoor komt er ruimte voor ons vlees elders op de wereld. Beter vlees exporteren dan tarwe, vlees heeft meer toegevoegde waarde en geeft meer werkgelegenheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.