Akkerbouw

Nieuws 915 x bekeken

Eerste septemberweek piek voor uienexport

Den Haag - De uienexport was in de eerste week van september zeer groot, een totaal van 25.600 ton volgens de jongste gegevens van KCB/GroentenFruit Huis. Daarmee werd voor dit jaar een nieuwe piek neergezet, al was vorig jaar in dezelfde periode de export zelfs nog net iets groter (27.000 ton).

Aan de details betreffende de bestemming van de uien is te zien dat de viering van het offerfeest ofwel 'Tabaski' in Afrika veel invloed heeft gehad op deze grote uitvoer. Alleen al naar Senegal, met zijn belangrijke doorvoerhaven in Dakar, ging 11.600 ton. Verder ging nog 4.700 ton naar andere Afrikaanse landen, in het bijzonder Ivoorkust. Van de overige overzeese bestemmingen voor uien ontpopt Maleisië zich als groeimarkt. Vanaf begin augustus tot en met de eerste week van september ging daar een hoeveelheid van 5.000 ton uien heen.

Of registreer je om te kunnen reageren.