Akkerbouw

Nieuws

EU-28 oogst meer consumptieaardappelen

Brussel – De toename van de Europese aardappelproductie dit jaar doet zich vooral voor in de EU-5 (Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en België). Deze vijf landen oogsten ruim 28 miljoen ton consumptieaardappelen. Dat is 17 procent meer dan in 2013. De EU-15 produceert 45,46 miljoen ton aardappelen. Dat is een stijging van 11 procent. In de hele EU-28 komt de oogst volgens de Waalse brancheorganisatie Fiwap uit op 58,39 miljoen ton aardappelen. Dit is 7,7 procent meer dan vorig jaar.

Eén van de grootste groeiers is België. Volgens het aardappelinstituut PCA teelt België dit jaar 81.400 hectare consumptieaardappelen. Dat is bijna 7 procent meer dan in 2013. Het vroege voorjaar en de groeizame zomer veroorzaakten hoge hectareopbrengsten. De opbrengst van de vroege aardappelen wordt geschat op 41 ton per hectare. Bintje haalde een opbrengst (+35 mm) van 52 ton. Dat is 3 ton meer dan het meerjarig gemiddelde. De opbrengsten van Fontane en Challenger lagen met respectievelijk op 62 en 61 ton ver boven het gemiddelde.

Al met al schat het PCA de Belgische aardappeloogst op 4,26 miljoen ton consumptieaardappelen. Dat is 18 procent meer dan in 2013 en ruim 20 procent meer dan gemiddeld. Het vijfjarig gemiddelde van de Belgische productie ligt op 3,54 miljoen ton.

De Franse aardappeloogst bedraagt ruim 6,11 miljoen ton consumptieaardappelen. Dat is 1 miljoen ton of 20 procent meer dan de vorige oogst. Het Franse aardappelareaal is met 7 procent gegroeid naar 123.000 hectare. De hectareopbrengst steeg 14 procent naar bijna 50 ton.

Nederland haalt ongeveer 4 miljoen ton consumptieaardappelen van de akkers, naar schatting 10 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde.

De totale Duitse aardappeloogst komt met 11,5 miljoen ton bijna 19 procent hoger uit dan vorig jaar. Het meerjarig gemiddelde wordt met 5,4 procent overtroffen. Daarvan is zo'n 8,5 miljoen ton consumptieaardappelen.

Voor Groot-Brittannië zijn nog geen betrouwbare schattingen gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.