Akkerbouw

Nieuws 1275 x bekeken 4 reacties

Coceral: grootste graanoogst ooit in EU-28

Brussel – De EU oogst een ongekende hoeveelheid graan. De Europese organisatie van graanhandelaren Coceral schat de graanoogst op 320,4 miljoen ton. Dat is 6,4 procent meer dan in 2013 van de Europese akkers is gehaald. De productie ligt 11,4 procent boven het vijfjaarlijks gemiddelde.

Coceral schat de Europese graanoogst nog hoger in dan het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) en de International Grains Council. Het USDA ging in de Wasde-prognose van vorige week uit van een oogst van 318 miljoen ton graan in de EU-28. De IGC schatte de oogst eind vorige maand op 317 miljoen ton.

Coceral publiceerde in juni de voorlaatste prognose. Toen schatte de organisatie van graanhandelaren de Europese oogst op 302,1 miljoen ton. Coceral verhoogt in de dinsdag gepubliceerde prognose vooral de maisproductie. In juni werd die geschat op 64,6 miljoen ton. Nu de oogst voor de deur staat, verwacht Coceral een oogst van 72,8 miljoen ton mais. Dat is 15 procent meer dan vorig jaar.

Ook de productie van zachte tarwe is veel groter dan in juni werd geschat. Toen stond een oogst van 141,9 miljoen ton zachte tarwe in de prognose. Nu is dat 147,9 miljoen ton. Dat is 8,4 procent meer dan vorig jaar.

De graanoogst betekent een record voor de EU-28. Het vorige record dateert van 2008 toen de EU (inclusief Kroatië dat in 2013 lid werd) 313,5 miljoen ton graan oogstte.

Laatste reacties

 • ed12345

  De slechte kwaliteit van de franse tarwe wordt verzwegen

 • Ferm

  Inderdaad @Ed1234, klopt wat je zegt. Was vollediger geweest als dit ook in het bericht vermeld was. De Franse tarwe heeft een laag eiwit gehalte. De Franse bakkers gebruiken nu Engelse tarwe voor het broodbakken is mij hier verteld.

 • farmerbn

  Hoe vaak is gebleken de laatste 10 jaar dat de club van graanhandelaren de oogst goed heeft voorspeld? Ik vind het normaal dat zij de oogst hoger voorspellen dan niet- handelaren. Als ze straks veel, goedkoop graan in handen hebben zullen ze de oogstvoorspelling weer naar beneden bijstellen. Geld verdienen is niet moeilijk en boerderij helpt hen daarbij.

 • ed12345

  Farmerbn die voorspellingen !!!! wel eens gehoord van die vogel in de hand en meer vogels in de lucht? at door slecht weer dat is hetzelfde nu op de CBOT voor mais en soya daar wordt gerealiseerd nu er slecht weer op komst is ze wel eens wat moeilijker te vangen konden zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.