Akkerbouw

Nieuws 1065 x bekeken 1 reactie

Chemische input gewas met 40 procent te reduceren

Emmen – Boeren kunnen 40 procent besparen op de chemische middelen die worden toegediend aan een gewas met het Crop Decision Support System (DSS). Dat blijkt uit een proef die agrarisch IT-bedrijf Dacom samen met het wereldwijde IT-bedrijf NEC Corporation heeft uitgevoerd in Roemenië.

Met dit systeem kunnen boeren preciezer planten, bemesten, irrigeren, gewas beschermen en oogsten. Hiervoor staan in het perceel sensoren en weerstations. Deze informatie wordt via het mobiele netwerk verzameld en gecombineerd met de lokale behoeftes, bijvoorbeeld op basis van de weersvoorspelling. Het doel is om met minimale kosten te komen tot maximale opbrengsten.

De proeven werden uitgevoerd in Brasov, een van de beroemde aardappelteelt gebieden in Roemenië. Er is extra ruimte voor verbetering als boeren de aanwijzingen precies volgen en voorzichtig zijn met het toepassen van extra doses. Er wordt ook verwacht dat met het systeem eigenschappen van landbouwproducten verbeteren, zoals het eiwitniveau in mais en de symmetrische vorm van de aardappelen.

De twee bedrijven zijn het DSS-systeem aan het vermarkten met de focus op Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Eén reactie

  • Koos

    Hoe hoog is het verbruik in Roemenië in vergelijking met het verbruik in Nederland. Is de 40 % hier ook haalbaar of is ons verbruik per kg product al veel lager?

Of registreer je om te kunnen reageren.