Akkerbouw

Nieuws 1346 x bekeken 4 reacties

CBS: een tiende méér aardappelen en uien

Den Haag - De eerste CBS-raming voor de oogst 2014 van consumptieaardappelen en zaaiuien wijst op een tiende productiegroei, gevolg van areaalgroei en flinke hectareopbrengsten.

De Nederlandse akkerbouwers hebben in 2014 ruim 3,8 miljoen ton consumptieaardappelen geoogst. Dat is 10 procent meer dan in 2013 en vrijwel net zoveel als in het vorige top-productiejaar 2011. De oogst van uien was eveneens veel groter dan vorig jaar, te weten 9 procent. Deze is uitgekomen op ruim 1,3 miljoen ton. Voor beide gewassen geldt dat de hoge productie het gevolg is van areaaluitbreiding in combinatie met gemiddeld hoge opbrengsten per hectare. Een en ander blijkt uit de voorlopige oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Uit de statistieken die op vrijdag 31 oktober zijn gepubliceerd valt op te maken dat de aardappelteelt op kleigrond dit seizoen het best is verlopen, met een opbrengst per hectare van bijna 53 ton. Een hectare consumptieaardappelen leverde in 2014 gemiddeld bijna 52 ton aardappelen op. In 2013 was dat een stuk minder: 49 ton. Boeren op de zand- en veengronden hadden last van de droogte, meldt het CBS. De productie bleef er daarom steken op nog geen 50 ton per hectare; ruim een ton minder dan in 2013. Het areaal waarop dit jaar consumptieaardappelen zijn geteeld, was 3,5 procent groter dan in 2013.

En dan de uien. Dit jaar is een hoeveelheid van 1,3 miljoen ton zaaiuien geoogst. Dat is 9 procent meer dan vorig jaar. Per hectare was de opbrengst met ruim 58 ton 7 procent hoger, het beteelde areaal was 2 procent groter dan in 2013. De oogst aan zaaiuien is vergelijkbaar met die van 2012, toen 1,33 miljoen ton is binnengehaald. Het gemiddelde over de voorgaande vijf seizoenen is 1,32 miljoen ton.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Knappe koppen daar bij het CBS. Als we dan ook de cijfers van de collega-instituten van de overige Europese landen er ook bij krijgen dan weten we precies waar we staan in de markt. Kunnen ze meteen in Brussel een of andere afdracht correct in rekening brengen. Kan het CBS er ook bij vermelden hoeveel procent van de opbrengst nog vrij te koop is? Gooien we dat in een van de onovertroffen rekenmodellen van de rekenkamer en dan weet de regering precies met welke inkomsten uit de landbouw ze in hun begroting rekening kunnen houden.

 • info36

  Het aardappelareaal moet gewoonweg 20% krimpen en dan ook blijvend.
  Voor meer is er gewoonweg geen markt.Dit roep ik al jaren.

 • jop

  Als deze gegevens via de telefonische enquetes van de verschillende onderzoeksbureaus zijn binnen gehaald dan is dat erg betrouwbaar. Doe er daarom nooit aan mee.

 • pinkeltje

  Bij het CBS weten ze alles. Ze weten zelf hoeveel koeien er in 2013 in de wei hebben gelopen. Doen ze dan wel een jaar over voor ze dat hebben uitgerekend maar dan weet je wel hoe het zit. Ze weten inmiddels blijkbaar ook precies hoeveel zwart geld er in Nederland wordt uitgegeven. Ook wel handig want dan kun je de afdracht naar de EU heel nauwkeurig berekenen en bij degene die wel een gewone bedrijfsvoering waarin alles in de boekhouding wordt verantwoord dat in rekening brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.