Akkerbouw

Nieuws 2150 x bekeken 6 reacties

Biodiesel uit koolzaad kost meestal energie

Enschede – De productie van biodiesel uit koolzaad kost in veel delen van Europa meer energie dan het oplevert.

Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Twente. In ruim een derde van de gebieden die in theorie geschikt zijn voor koolzaadteelt kan alleen met energieverlies biobrandstof uit koolzaad worden geproduceerd.

Doordat bij de teelt van koolzaad veel fossiele brandstoffen en kunstmest worden gebruikt, is het verbouwen van koolzaad niet energie-efficiënt.  Zonder kunstmest is de opbrengst te laag, waardoor het koolzaad ook te weinig energie oplevert. Daarnaast blijkt dat de meest gunstige gebieden voor het verbouwen van koolzaad als energiegewas, precies die gebieden zijn die van belang zijn voor voedselproductie.

Universiteit Twente drukte de energie-efficiëntie van biodiesel uit koolzaad uit op basis van de verwachte opbrengst afgeleid van de geschiktheid van gebieden voor koolzaadteelt. In Europa blijkt de energie-inhoud van biodiesel op basis van koolzaad 2,2 maal hoger is dan de energie-input. Die energie is nodig voor onder meer kunstmest, gewasbescherming en brandstof voor landbouwmachines en transport. Een waarde van 3 of hoger wordt pas gezien als werkbare optie.

De gebieden waar met de hoogste efficiëntie koolzaad verbouwd kan worden zijn belangrijke gebieden voor voedselproductie. Een groot gedeelte van het gebied geschikt voor koolzaadteelt in Italië wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de productie van risottorijst en in Duitsland gebruiken ze de gebieden met relatief hoge energie-efficiëntiewaarden voor koolzaadproductie om tarwe en suikerbiet te verbouwen.

Toch ziet onderzoeker Iris van Duren kansen voor biodiesel uit koolzaad en de bijdrage ervan aan een duurzamer Europa. Ze pleit ervoor om het regionaal te bekijken. In gebieden met kleiige bodems of lössgrond, zoals in Nederland bijvoorbeeld in Noordoost-Groningen of Limburg, kan de teelt van koolzaad volgens haar wél gunstig zijn. "De energie-input van koolzaad is in het algemeen weliswaar groot, maar de teelt kan op kleine schaal onder gunstige omstandigheden of als onderdeel van gewasrotatie wel een goede keuze zijn."

Laatste reacties

 • Mozes

  Het levert netto geen energie op maar ze adviseren wel om er mee door te gaan.......

 • bert bert

  Dat is ook met de biogas voor de gewassen te telen en te oogsten is meer diesel nodig dan energie wordt geproduceert.

 • agratax2

  Het zou goed zijn als mevr. van Duren zich ook nog even verdiept in de vruchtwisseling die nodig is om aaltjes buiten de deur te houden. Teel je koolzaad, dan kun je je suikerbieten wel vergeten en omgekeerd. Jammer dat techneuten van de TH geen verstand van landbouw hebben, maar zich er wel mee bemoeien zich bemoeien en uitspraken doen die buitenstaanders op het verkeerde been zetten.

 • info36

  Je eigen afhankelijk houden van die Arabieren kost ook veel energie. Kijk maar eens hoeveel energie het kost om die gebieden koest te houden.

 • farmerbn

  Volgens mij staat er dat koolzaad 2.2 keer meer energie geeft dan dat het kost. Is de kop van het artikel weer niet goed gekozen? Er zijn natuurlijk altijd gebieden of omstandigheden waar dat anders is. Tegenstanders van de landbouw ( ook boerderij) zien de kop van het artikel en worden bewust op het verkeerde been gezet.

 • agro1

  alles wat verbrand wordt hoeft niet opgegeten te worden en werkt dus niet prijsbedervend. prima ontwikkeling, vooral mee doorgaan, zal alleen wel moeilijk worden met dit niveau van de dollar en de huidige olieprijzen. iets moois wordt zo doeltreffend de nek omgedraaid.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.