AkkerbouwNieuws

‘Beleid beperkt innovaties in veredeling’

Gouda – De uitwisseling van genetische bronnen wordt te complex door het onlangs door Europa aangenomen Nagoya Protocol. Dat zegt Plantum, de brancheorganisatie van plantenveredelaars.

Aanleiding zijn de jaarlijkse vergaderingen van wereldwijde specialisten in plantenveredeling, die dit keer in Nederland worden gehouden. Belangrijke onderwerpen hierin zijn innovaties in de plantenveredeling en beleid dat dit stimuleert of verhindert.

Op 14 oktober is het Nagoya Protocol in werking getreden. De hieruit voortvloeiende biodiversiteitsregeling dreigt de toegang tot genetische bronnen te complex te maken. “Wij pleiten voor naleving van deze regelgeving”, legt Nanja Stams-van Buuren van Plantum uit. De kern hiervan is dat veredelaars moeten aantonen waar het materiaal vandaan komt. “We zijn voor een goed werkbaar toegangssysteem voor de plantenveredeling onder redelijke en duidelijke condities. Daar voldoet het Nagoya Protocol niet aan. Het is te complex.”

De complexiteit is voor veredelaars een grote zorg. Belemmering van innovatie beperkt de beschikbaarheid van nieuwe plantenrassen voor Europese boeren, stelt Plantum. “Veredelaars moeten anticiperen op het voedselvraagstuk van de toekomst.”

De Nederlandse veredeling heeft internationaal een vooraanstaande positie in de veredeling. Het marktaandeel in de wereldhandel in plantaardig uitgangsmateriaal is zo’n 35 procent. Plantum staat achter het kwekersrecht en heeft als doel dat het uitgangsmateriaal voor iedereen beschikbaar moet zijn, mits er geen kopie van een bestaande plant van wordt gekweekt.

Beheer
WP Admin