Akkerbouw

Nieuws 1375 x bekeken

Beet Europe 2014 vooral Poolse aangelegenheid

Dobieszów – De derde editie van Beet Europe, donderdag gehouden in het Poolse Dobieszów, is beduidend kleinschaliger dan de twee voorgaande versies in Nederland en Duitsland.

Er zijn fors minder bezoekers. Het aantal van 3.500 geïnteresseerden steekt schril al tegen de 10.000 tot 12.000 bezoekers die in Nederland en Duitsland werden verwelkomd. Bovendien is het publiek niet zo internationaal als op het evenement gebruikelijk was. "Wij hadden meer Duitse akkerbouwers verwacht", zegt Robert Halcourt van de Duitse rooierfabrikant Ropa. "De afstand is blijkbaar toch te ver voor ze."

Halcourt is teleurgesteld in de demonstraties. "We zijn de hele week druk geweest om de rooiers hier te krijgen en nu blijken ze maar drie uur te kunnen rijden, want de bietenpercelen zijn op. Dat is de moeite niet waard." Die geluiden klinken ook bij de andere fabrikanten.

De rooiertest is in Polen niet gehouden, omdat een deskundig onderzoeksinstituut ontbreekt. Dat is gelijk ook de reden dat fabrikant Vervaet van het bezoek aan deze Beet Europe afziet. Het bedrijf liet weten dat Oost-Europa niet tot haar afzetmarkt behoort, maar dat een rooiertest vanwege de goede publiciteit toch reden kan zijn om er toch present te zijn. Die noodzaak ontbreekt bij de Poolse editie.

Het niet houden van die test draagt volgens aanwezigen ook niet bij aan de stemming op het evenement. "Die spanning is weg nu het wedstrijdelement tussen de fabrikanten ontbreekt", zegt een bezoeker. "Ook bezoekers missen daarmee een interessant discussie-onderwerp."

Een hoogtepunt is de nieuwe bietenrooier van Ropa met zes wielen met nog grotere banden. Ook wordt een nieuwe trend gesignaleerd bij Grimme en Holmer: getrokken overlaadwagens die mooiere bietenhopen maken dan kiepers dat kunnen.

De fabrikanten houden het vroegtijdig voor gezien. Het evenement zou tot vijf uur duren, maar door de regen vertrekken bezoekers al midden op de middag. Fabrikanten breken de stands om half vier al af.

In 2016 wordt Beet Europe in Frankrijk gehouden. Dan gaat een Franse universiteit de rooiertest organiseren. Dat wordt aangemoedigd door de aanwezigen op Beet Europe in Polen.

Of registreer je om te kunnen reageren.