Akkerbouw

Nieuws 2003 x bekeken 1 reactie

BO Akkerbouw benoemt bestuur

Den Haag – De Brancheorganisatie Akkerbouw (BO) heeft de begroting vastgesteld en een bestuur benoemd. Dat gebeurde tijdens de eerste ledenvergadering. De begroting beslaat ruim €350.000, zegt directeur Matthé Elema, tevens secretaris van het Productschap Akkerbouw.

"Het geld is bedoeld om de organisatie in 2015 op gang te helpen. De BO heeft een erkenning aangevraagd bij het ministerie van Economische Zaken (EZ) en wil ook in aanmerking komen voor een Algemeen verbindend verklaring (AVV). Als dat laatste is geregeld, gaan we ons ook bezig houden met innovatie en onderzoek. Dan komt de begroting boven de €3 miljoen."

Om erkend te worden moet een brancheorganisatie ten minste 25 procent van de primaire producenten en ten minste 25 procent van de bedrijven in de rest van de keten vertegenwoordigen. Om regelingen algemeen verbindend te verklaren, eist minister Kamp van EZ dat de leden van een branche­organisatie minstens twee derde van de economische activiteiten realiseren waar de regeling verband mee houdt. Elema: "Dat is voor de akkerbouw geen probleem omdat alle grote partijen meedoen aan de BO. De uitvoeringsbepaling dat een AVV-verklaring alleen geldt voor de niet-leden van de BO, is echter lastig uitvoerbaar. De BO moet dat voor de leden zelf regelen. Maar de partijen in de BO zien ook kansen om binnen de brancheorganisatie samen te werken aan een versterking van de Nederlandse akkerbouw."

De BO-Akkerbouw is een initiatief van LTO-Akkerbouw, NAV, NAJK, Cosun, NAO, Avebe, CZAV, Vlasenhennep.nl, Comité van Graanhandelaren, Agrifirm Plant, Plantum, Vavi en de Vereniging van kwekers van graszoden. Het Comité van Graanhandelaren is formeel nog geen lid. Maar het bestuur van het comité wil wel meedoen, zegt voorzitter Matthé Vermeulen. "We moeten de financiering van het lidmaatschap nog regelen met de leden."

Elema is benoemd als directeur van de BO. Bram Bierens wordt voorzitter. Bierens is nu voorzitter van het Productschap Akkerbouw.

Eén reactie

  • Jack1968

    Het artikel kopt dat het bestuur is benoemd, maar laat na om de namen van de bestuursleden te vermelden.

Of registreer je om te kunnen reageren.