AkkerbouwNieuws

Areaalgroei suikerbieten afhankelijk van prijs

Den Haag/Noordhoek – De door Suiker Unie voorspelde areaalgroei van 20 procent voor suikerbieten zou mooi zijn, maar is alleen mogelijk als de prijs ernaar is. Als dat lukt, gaat dat in eerste instantie ten koste van het graanareaal.

Dat zeggen Jakob Bartelds (LTO suiker) en Klaas Hoekstra (NAV suiker) in reactie op de prognose van Gert Sikken, directeur agrarische zaken van Suiker Unie. “Die 20 procent lijkt me veel, gezien de marktsituatie”, zegt LTO-bestuurder Bartelds. “Ik denk dat het wel kan, want tien jaar geleden was het areaal ook 20 procent groter dan nu. Maar door de stijgende hectareproductie is minder areaalgroei nodig om meer te produceren. Daarom lijkt mij deze stelling te ambitieus.”

Als het bietenareaal groeit gaat dat ten koste van graan. “Het gewas met het laagste saldo”, zegt Bartelds. “Zo gaat dat altijd. Als de saldo’s voor suikerbieten goed zijn, zoals de laatste jaren, dan willen akkerbouwers daar best voor kiezen.”

Dat denkt Hoekstra ook, maar met kanttekeningen. “De prijs bepaalt of 20 procent groei mogelijk is.” Alles gaat veranderen bij het afschaffen van de quota, benadrukt hij. “Er komt een nieuwe basisprijs, waarschijnlijk gekoppeld aan de wintertarweprijs. In hoeverre blijft de bietenprijs dan kostendekkend?”, vraagt Hoekstra zich af. “Het risico dat de bietenprijs afglijdt naar de tarweprijs is aanwezig. De productie per land kan groeien, dus krijg je meer concurrentie. Daarbij hebben wij vrij dure grond en telen we intensief. Suikerbieten worden daardoor niet aantrekkelijker in een bouwplan. Je moet immers ook aan bodemvruchtbaarheid denken. En dan moet je nog afwachten wat het effect is van de melkveewet. Ook dat bepaalt hoeveel ruimte er is voor suikerbieten in Nederland.”


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin