Akkerbouw

Nieuws 2720 x bekeken 3 reacties

Areaalgroei suikerbieten afhankelijk van prijs

Den Haag/Noordhoek – De door Suiker Unie voorspelde areaalgroei van 20 procent voor suikerbieten zou mooi zijn, maar is alleen mogelijk als de prijs ernaar is. Als dat lukt, gaat dat in eerste instantie ten koste van het graanareaal.

Dat zeggen Jakob Bartelds (LTO suiker) en Klaas Hoekstra (NAV suiker) in reactie op de prognose van Gert Sikken, directeur agrarische zaken van Suiker Unie. "Die 20 procent lijkt me veel, gezien de marktsituatie", zegt LTO-bestuurder Bartelds. "Ik denk dat het wel kan, want tien jaar geleden was het areaal ook 20 procent groter dan nu. Maar door de stijgende hectareproductie is minder areaalgroei nodig om meer te produceren. Daarom lijkt mij deze stelling te ambitieus."

Als het bietenareaal groeit gaat dat ten koste van graan. "Het gewas met het laagste saldo", zegt Bartelds. "Zo gaat dat altijd. Als de saldo's voor suikerbieten goed zijn, zoals de laatste jaren, dan willen akkerbouwers daar best voor kiezen."

Dat denkt Hoekstra ook, maar met kanttekeningen. "De prijs bepaalt of 20 procent groei mogelijk is." Alles gaat veranderen bij het afschaffen van de quota, benadrukt hij. "Er komt een nieuwe basisprijs, waarschijnlijk gekoppeld aan de wintertarweprijs. In hoeverre blijft de bietenprijs dan kostendekkend?", vraagt Hoekstra zich af. "Het risico dat de bietenprijs afglijdt naar de tarweprijs is aanwezig. De productie per land kan groeien, dus krijg je meer concurrentie. Daarbij hebben wij vrij dure grond en telen we intensief. Suikerbieten worden daardoor niet aantrekkelijker in een bouwplan. Je moet immers ook aan bodemvruchtbaarheid denken. En dan moet je nog afwachten wat het effect is van de melkveewet. Ook dat bepaalt hoeveel ruimte er is voor suikerbieten in Nederland."

Laatste reacties

 • info36

  Het gewas met het laagste saldo is aardappelen op dit moment.

 • nilles

  Over 10 jaar weten we het.

 • haverboer1

  als we suikerbieten mogen telen voor een graanprijs met een klein plusje dan ga ik liever wat langer op de combine zitten.
  mooi op tijd het land leeg, onder mooie omstandigheden.
  als je het stro direct verhakseld, goed voor de structuur.
  niet met vorst de bieten meer hoeven afdekken en vervolgens op 2de kerstdag het plastic er af moeten halen omdat ze dan komen ophalen.

  ik weet het wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.