Akkerbouw

Nieuws 599 x bekeken

Aardappelexport in september licht bovengemiddeld

Den Haag - Nederland heeft in september 53.700 ton consumptieaardappelen uitgevoerd. Het is 5 procent boven het gemiddelde van september in de voorgaande vijf seizoenen. Dit blijkt uit voorlopige gegevens van het Hoofdbedrijfschap voor de Agrarische Groothandel.

De resultaten van de export over de eerste drie maanden van het lopende oogstjaar liggen 7 procent onder het vijfjarig gemiddelde, maar vrijwel gelijk met vorig seizoen. De Nederlandse aardappelexport is voor de directe afzet van aardappelen nu een kanaal dat nauwlettend in het oog wordt gehouden door de eigenaars van vrije aardappelen. Opvallend is wel dat de bestemming in vergelijking met vorig seizoen wijzigt. Vooral Afrika, Azië en Amerika nemen tot nog toe veel meer af dan vorig seizoen (plus 34.000 ton), waarmee verlies op de markt in de EU (circa 30.000 ton) geheel wordt gecompenseerd. De lage prijzen zijn er debet aan dat deze stroom meer vaart kan krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.