Akkerbouw

Nieuws 1213 x bekeken

Zaadbehandeling effectief tegen bietenvlieg

Bergen op Zoom - Schade door de bietenvlieg in suikerbieten is goed te voorkomen door een zaadbehandeling met insecticiden. Dat blijkt uit een in 2012 en 2013 uitgevoerd onderzoek door het IRS naar de mogelijkheden om de bietenvlieg te beheersen.

In de proeven zijn zaadbehandelingen vergeleken met drie of vier bespuitingsmomenten met dimethoaat. Bij de zaadbehandelingen bleek een lage dosering vanwege de kortere werkingsduur minder effectief dan de standaarddosering.

De actieve stof dimethoaat is echter vanaf oktober 2013 niet meer toegelaten in suikerbieten, zodat deze mogelijkheid vervalt.

De proef laat wel zien dat een bespuiting op het juiste moment net zo effectief is als een zaadbehandeling. Monitoring van het gewas is daarbij volgens de onderzoekers cruciaal om te bepalen of het financieel interessant is om een plaag te bestrijden.

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat een bespuiting bij een beginnende aantasting in het vier- of zesbladstadium veel effectiever is dan een preventieve bespuiting in het kiem- of tweebladstadium. Volgens de onderzoekers zijn de resultaten van dit onderzoek te extrapoleren naar andere ziekten en plagen. De boodschap is dat regelmatig en goed waarnemen heel belangrijk is om een juist oordeel te kunnen vellen over de noodzaak van een bespuiting.

Of registreer je om te kunnen reageren.