Akkerbouw

Nieuws

Vlas en hennepsector richt brancheorganisatie op

Zaamslag – De vlas- en hennepsector richt een brancheorganisatie op. Die neemt taken over, die tot nu toe door het Productschap Akkerbouw werden uitgevoerd.

Vlasteler Watze van der Zee uit het Zeeuws-Vlaamse Zaamslag is één van de initiatiefnemers. Hij verwacht dat de Brancheorganisatie Vlas en Hennep in februari of maart wordt opgericht. "De brancheorganisatie bestaat uit telers, kwekers en verwerkers van vlas en hennep. Het budget is begroot op 100.000 tot 125.000 euro per jaar. De vlastelers betalen 25 euro per hectare. De rest van de vlasketen betaalt ongeveer hetzelfde bedrag. Dat is vergelijkbaar met wat de vlassector kwijt was aan het Productschap Akkerbouw. Over de kosten voor de hennepsector praten we nog. Geïnteresseerden uit de onderzoeks- of de biobased-sector kunnen zich als deelnemer aansluiten, maar hebben geen zeggenschap."

Het budget wordt besteed aan promotie van vlas- en hennepproducten. Daarnaast wordt teeltonderzoek gedaan. Van der Zee: "Dat deden we voorheen via het productschap. En er is geld nodig voor een secretariaat."

De brancheorganisatie behartigt ook de belangen van de vlas- en hennepsector, zegt Van der Zee. "We hebben het eerste succes al geboekt. De steun van 300 euro per hectare vlas blijft ook dit jaar behouden. De teler krijgt 270 euro per hectare, na aftrek van de modulatiekorting (korting op de toeslagen ten behoeve van plattelandsontwikkeling). We willen ook bereiken dat vlas geteeld mag worden op de ecologische focusgebieden, die het nieuwe EU-landbouwbeleid verplicht stelt."

In Nederland is vorig jaar ongeveer 2.200 hectare vlas en 1.500 hectare hennep verbouwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.