Akkerbouw

Nieuws 700 x bekeken laatste update:10 feb 2014

Vakbond België boos op Farm Frites

Lommel – De Belgische vakbond ACV en de directie van Farm Frites overleggen eind volgende week over de voorgenomen herstructurering. De vakbond voerde twee weken geleden prikacties uit, omdat ze de uitleg van Farm Frites over de plannen te mager vindt. De prikacties zijn gehouden in de vestiging in Lommel en bij het dochterbedrijf Bravi in Sint-Truiden. Er werken zo'n 350 mensen bij Farm Frites in België.

Volgens secretaris Kimberly Flaming van de vakbond ACV Voeding en Diensten onderzoekt Farm Frites hoe de bedrijfsprocessen geoptimaliseerd kunnen worden. "Dat doet Farm Frites in heel Europa. Voor België betekent het dat 28 arbeidsplaatsen verloren gaan. De directie kan ons niet uitleggen wat de noodzaak is van deze herstructurering."

Flaming stelt dat bedrijven voortdurend gespitst zijn op het verbeteren van de efficiëntie. "We snappen dat bedrijven investeringen rendabel moeten maken. Maar volgens mij verkeert Farm Frites niet in moeilijkheden. Het bedrijf moet dan wel duidelijk maken wat de noodzaak is van deze herstructurering. We willen gedwongen ontslagen voorkomen. Als dat onvermijdelijk is, willen we een goed sociaal plan. Het is lastig om nu een nieuwe baan te vinden. Tot nu toe weten we te weinig om de plannen van de directie goed te kunnen beoordelen. We overleggen eind volgende week opnieuw met de directie. Afhankelijk van de uitkomst van dat overleg, beraden we ons op vervolgstappen."

Flaming schrijft de herstructurering toe aan de komst van de nieuwe directeur Guy Huybrechts. Hij begon vorig jaar september als directeur van Farm Frites Europe. "Tot nu toe ging Farm Frites altijd goed met de werknemers om. Ik hoop dat we er volgende week uitkomen."

Farm Frites gaf vandaag geen commentaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.