Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

'Uienteler onderschat koprotprobleem'

Emmen – Het koprotprobleem is duidelijk onderschat door uientelers. Dat zegt Louis Nannes van adviesbureau Dacom.

"Telers konden op basis van ons waarschuwingssysteem goede maatregelen nemen, maar dat is niet voldoende gebeurd."

Koprot was dit seizoen opnieuw een probleem in de uiensector. De infectierisico's zijn wel degelijk aangegeven op zowel de site van Dacom als Agrifirm Plant, zegt Nannes. "Daar is dus weinig gehoor aan gegeven."

Het probleem wordt volgend hem onderschat. "Er wordt gezegd dat koprot na een paar jaar niet meer voorkomt, maar dat blijkt dus niet het geval. Het voorkomen van koprot heeft vooral te maken met de omstandigheden. Door teeltintensiteit nemen de bronnen alleen maar toe. Bij de juiste weersomstandigheden slaat het toe. Dat kan al in een vroeg stadium gebeuren. Dus moet je je gewas tijdig beschermen als je de ziekte wilt voorkomen."

In Friesland en Noord-Holland, bijvoorbeeld, kwam koprot op sommige plekken zeer hevig voor. "Dat risico hebben we in de waarschuwingsmodule laten zien. Het gaat weliswaar om een model in ontwikkeling, maar de indicaties zijn serieus."

Nannes wijst erop dat er middelen voorhanden zijn om koprot het hoofd te bieden. "Met een combinatie van Signum en Fandango kun je je wapenen tegen de ziekte. Het zijn echter vrij dure middelen die in de hoogst toegestane dosering moeten worden gebruikt. Dan kun je heel gericht beschermen. Als je dat niet doet, gaat het fout. Koprotuien maken de handel stroever en dat is slecht voor de reputatie van de Nederlandse ui."

Hij benadrukt dat een waarschuwingssysteem niet middelengebruik in de hand werkt, maar juist een besparing. "Middelen op het juiste moment inzetten, daar draait het om. Net als bij de bestrijding van phytophthora in aardappelen."

Laatste reacties

 • kjjensma

  Een behoorlijk arrogant verhaal.
  Ik heb dit jaar als proef meegedaan aan deze module, ik heb bij alle infectie kansen gespoten en toch nog 15% koprot. het is in ontwikkeling, en als je dan al zo van de toren blaast. Dit bewijst maar weer: als je een Jood wilt besodemieteren moet je een Drent mee nemen.

 • maxisprint

  dank voor uw openhartige reactie dhr Jensma. zo zie je maar weer

 • info196

  dhr Nannes denkt blijkbaar nog steeds dat hij vanachter zijn bureau de boeren via de computer kan adviseren.
  Uit proeven blijkt dat zelfs het sterkste koprotmiddel wekelijks gespoten nog steeds meer dan 10 % koprot geeft. en dit middel heeft een veiligheidstermijn van 21 dagen. Vraag aan de redactie: ik neem aan dat dit artikeltje onder het kopje 'advertentie' had moeten staan.

 • wbrooymans

  koprot voorkomen is een combinatie van maatregelen en niet alleen maar spuiten met dure middelen. rassenkeuze (dunne nekken), korte veldperiode na het rooien. droog inschuren en zo snel mogelijk drogen zijn enkele opties die koprot kunnen verminderen/voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.