AkkerbouwNieuws

‘Uienteler onderschat koprotprobleem’

Emmen – Het koprotprobleem is duidelijk onderschat door uientelers. Dat zegt Louis Nannes van adviesbureau Dacom.

“Telers konden op basis van ons waarschuwingssysteem goede maatregelen nemen, maar dat is niet voldoende gebeurd.”

Koprot was dit seizoen opnieuw een probleem in de uiensector. De infectierisico’s zijn wel degelijk aangegeven op zowel de site van Dacom als Agrifirm Plant, zegt Nannes. “Daar is dus weinig gehoor aan gegeven.”

Het probleem wordt volgend hem onderschat. “Er wordt gezegd dat koprot na een paar jaar niet meer voorkomt, maar dat blijkt dus niet het geval. Het voorkomen van koprot heeft vooral te maken met de omstandigheden. Door teeltintensiteit nemen de bronnen alleen maar toe. Bij de juiste weersomstandigheden slaat het toe. Dat kan al in een vroeg stadium gebeuren. Dus moet je je gewas tijdig beschermen als je de ziekte wilt voorkomen.”

In Friesland en Noord-Holland, bijvoorbeeld, kwam koprot op sommige plekken zeer hevig voor. “Dat risico hebben we in de waarschuwingsmodule laten zien. Het gaat weliswaar om een model in ontwikkeling, maar de indicaties zijn serieus.”

Nannes wijst erop dat er middelen voorhanden zijn om koprot het hoofd te bieden. “Met een combinatie van Signum en Fandango kun je je wapenen tegen de ziekte. Het zijn echter vrij dure middelen die in de hoogst toegestane dosering moeten worden gebruikt. Dan kun je heel gericht beschermen. Als je dat niet doet, gaat het fout. Koprotuien maken de handel stroever en dat is slecht voor de reputatie van de Nederlandse ui.”

Hij benadrukt dat een waarschuwingssysteem niet middelengebruik in de hand werkt, maar juist een besparing. “Middelen op het juiste moment inzetten, daar draait het om. Net als bij de bestrijding van phytophthora in aardappelen.”

Beheer
WP Admin