Akkerbouw

Nieuws

Uienmarkt is overwegend rustig gestemd

De uienoogst is dit jaar kleiner dan gemiddeld. Uien gaan dan ook nog steeds weg voor prijzen die een stuk hoger liggen dan vorig jaar.

Telersbeurs Emmeloord beet voor 2014 het spits af met noteringen. Ze bleven exact gelijk aan die van veertien dagen geleden, want behalve de vraag is ook het aanbod klein. Het enige dat veranderde was de stemming in de nichemarkten voor rode en biologische uien, van prijshoudend naar rustig. In die hoek heeft eind december de invloed van feestdagen iets meer gespeeld. Niettemin is er veel vraag naar biologische uien, vooral vanuit Duitsland. Vergeleken bij vorig jaar zijn Duitse inkopers veel eerder aan de markt voor Nederlandse biologische uien. De Duitse uienproductie is in het lopende seizoen aanzienlijk kleiner dan gemiddeld. Dit tikt er in de Duitse, qua omvang relatief erg kleine, biologische sector harder aan dan voor de reguliere uienhandel.

Uit de tot dusver bekende uitvoergegevens voor de totale uienmarkt, die lopen tot en met november, blijkt dat Nederland al flinke export heeft gerealiseerd. Gemiddeld gingen er per week ruim 19.500 ton uien weg naar het buitenland. Het is ongeveer 550 ton per week meer dan het gemiddelde in de voorgaande vijf seizoenen. Echter, de uitvoer naar topafnemer Senegal komt op korte termijn stil te liggen. Dat gaat de afzet en daarmee de vraag drukken.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.