Akkerbouw

Nieuws

Uienareaal naar verwachting gelijk

Broek op Langedijk – Uienzaadbedrijven verwachten dat het uienareaal komend seizoen nagenoeg stabiel blijft. De zaadverkoop is na de feestdagen goed op gang gekomen en voor zeker een derde gevorderd.

De Groot en Slot en Hoza denken dat een kleine krimp mogelijk is door telers die afhaken na problemen zoals koprot in de voorgaande seizoenen. "Sommige akkerbouwers twijfelen over de uienteelt en stellen daardoor de zaadbestelling uit", merkt Jaap Jonker, verkoopleider bij De Groot en Slot. "Dat komt door problemen in de laatste seizoenen. Hierdoor verwacht ik niet dat het areaal groeit."

Kees Hoogzand van Hoza verwacht weinig verschuivingen. "Een krimp kan worden veroorzaakt door telers die pech hebben gehad met kwaliteit. Voor twijfelaars is het prijsniveau tot eind februari heel belangrijk. Achter de markt aanlopen is immers een blijvend fenomeen."

Toch denkt Hoogzand dat het gros vertrouwen heeft in de uienteelt en vasthoud aan het bouwplan. "De prijs is goed kostendekkend, dat scheelt."

De verkoop van rode uienzaad en vroege rassen gaat bijzonder goed, zegt Hoogzand. Ook Jonker merkt op dat rode uien in trek zijn.

Collega-zaadbedrijven Seminis en Nickerson-Zwaan verwachten beide een groei in het marktaandeel. Dat komt volgens de bedrijven door de vraag naar uien met een goede hardheid en huidvastheid.

Mees de Lorm, uienspecialist bij Seminis: "Sinds de feestdagen gaat het heel hard. We hebben al ruim de helft van de orders binnen. Dat we gaan groeien staat vast, want er komen nieuwe telers bij en bestaande telers blijven. Vroege bewaarrassen zijn het meest populair."

Nickerson-Zwaan haalt vooral in het Noorden beduidend meer orders binnen, merkt vertegenwoordiger André Boot. "Waar vroeger vooral naar opbrengst werd gekeken, wordt nu bewaarbaarheid op de langere termijn steeds belangrijker. Daar profiteren we van." Boot verwacht een areaalstabilisatie.

Kees Hoogzand denkt dat in de gele zaaiuien De Groot en Slot de grootste is, Nickerson-Zwaan tweede, Hoza derde, Seminis vierde en Syngenta vijfde. In het rode segment is Hoza volgens hem de grootste, gevolgd door De Groot en Slot en Nickerson-Zwaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.