Akkerbouw

Nieuws 1020 x bekeken

Temperatuur vraagt extra aandacht bewaring

Doetinchem - De hoge buitentemperaturen van deze week vraagt van aardappeltelers wat extra aandacht om de aardappelen voldoende te kunnen ventileren zonder dat de temperatuur van de partij te veel oploopt. De Boerderij bewaarbarometer geeft de hele week aan dat het ongunstig is om aardappelen te ventileren.

De meeste consumptieaardappelen in luchtgekoelde bewaringen zitten volgens DLV Plant-adviseur Laurens Persoon op een temperatuur van zo'n 8 graden. In geïsoleerde schuren zal de temperatuur niet zo snel oplopen, maar ook droge partijen moeten wel enkele uren per week geventileerd worden om de lucht in de bewaring te verversen. Bij nachttemperaturen die niet onder de 8 graden uitkomen zullen de temperatuur en luchtvochtigheid wel wat oplopen. Deze temperatuurschommelingen wakkeren bij de toch al kiemlustige aardappelen de kiemlust nog eens extra aan.

Voor telers die nog moeten drogen vanwege rotte aardappelen in de partij is het lastiger. Met intern ventileren kan wel wat opgelost worden, maar op een gegeven moment moet het vocht toch afgevoerd worden. Persoon adviseert om bij de verwachte temperatuurdaling weer langzaam in te koelen. Belangrijk daarbij is om te voorkomen dat er condens op de aardappelen neerslaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.