Akkerbouw

Nieuws

Praktijknetwerk rond lupineteelt zoekt akkerbouwers

Vilsteren – Voor het praktijknetwerk Regionale lupine als vleesvervanger worden akkerbouwers gezocht. Het netwerk beoogt een uitbreiding van 10 hectare in 2013 naar zo'n 100 hectare in 2014. Daarvoor houden initiatiefnemers Stimuland, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond en andere projectpartners als Enkco Foodgroup en het Louis Bolk Instituut donderdagavond een informatiebijeenkomst in het Overijsselse Holten.

Het ontwikkelen en delen van kennis over het telen, oogsten en bewerken van lupine tot een hoogwaardig product voor menselijke consumptie staat centraal in het vorige jaar gelanceerde project.

Lupine is voor veel akkerbouwers nog een onbekend gewas, schetst de organisatie. "Het is een goede aanvulling op de bestaande vruchtwisselingsmogelijkheden en kan een goed  rendement opleveren. In de markt is een duidelijke trend waarneembaar waarin consumenten vlees vervangen door hoogwaardige, eiwitrijke producten. Tegelijkertijd wil de consument steeds meer weten waar het voedsel vandaan komt en worden lokale producten hoger gewaardeerd."

Met de samenwerking met Enkco Foodgroup in Holten, dat de lupinebonen verwerkt in de productlijn plantaardige vleesvervangers, is een afzetkanaal met groeipotentie gecreëerd in het praktijknetwerk.

Of registreer je om te kunnen reageren.