Akkerbouw

Nieuws 17 reacties

Pilotproject pootgoed afleveren per knol

Den Haag – Er start dit voorjaar een pilotproject over het afleveren van pootaardappelen per knol. LTO zoekt pootgoedtelers en telers van consumptieaardappelen die aan het project willen meedoen.

Nu wordt pootgoed per kilo geleverd. Dat heeft een groot nadeel, zegt Adrie Bossers, voorzitter van de LTO-werkgroep Consumptieaardappelen. "De ontvanger van het pootgoed weet niet hoeveel knollen hij krijgt. Vaak blijft er na het poten wat over of hij komt te kort. Daardoor gaan restpartijen zwerven tussen telers. Dat is fytosanitair gezien ongewenst."

Bossers vormt samen met Upt Hiddema, voorzitter van de LTO-werkgroep Pootaardappelen, de werkgroep Opkomst. De werkgroep voerde gesprekken met handelshuizen en afnemers van pootaardappelen. Het doel is om de afhandeling van klachten over pootgoed beter te reguleren.

De werkgroep pleit onder andere voor een onderzoek naar het afleveren per knol. Het pilotproject moet duidelijk maken welke gevolgen dat heeft voor de praktijk. Hiddema: "Die kunnen groot zijn voor de pootgoedtelers. Daar is nog geen onderzoek naar gedaan."

Het toepassen van een duizend-knollen gewicht is geen alternatief, zegt Hiddema. "Bij pootaardappelen is de variatie in knolomvang te groot. Daarom zien wij meer in het vergroten van het aantal sorteermaten naar 28/35, 35/45 en 45/50. Door de kleinere maatvoering daalt de variatie in aantal knollen."

Op termijn ziet de werkgroep het afleveren per knol als ideale situatie. Volgens Hiddema gaat zo'n 80 procent van het pootgoed voor binnenlands gebruik via een tussenopslag naar de eindafnemer. Het tellen van de knollen kan het beste gebeuren in de tussenopslag. "Dan hoeft niet iedere pootgoedteler te investeren in een telmachine. Bovendien gaat 300.000 ton van de 1 miljoen ton pootaardappelen die de sector jaarlijks produceert, naar een binnenlandse bestemming. Het is niet rendabel voor een pootgoedteler om te investeren in een telmachine, als hij veel pootgoed levert voor de export."

Laatste reacties

 • Mels

  Niet rendabel? Wat een kolder verhaal,een eenvoudige bollentelmachine heeft al een behoorlijke capaciteit en telt met aardappels perfect. Praten over slepen met partijen en dan het tellen centraal gaan doen? Is dat dan niet een beetje dubbel werk. Als pootgoedteler zou ik best aardappels geteld willen leveren maar de meerkosten moeten wel betaald worden uiteraard. Helaas zal hier de schoen wel wringen en zal er op korte termijn niet veel veranderen. Waarom niet bij de pootgoed teler steekproefsgewijs eens tellen. Van elke kist of jumbo is er zo een kistje van pak em beet 20kg geteld. Dan komt men al aardig in de richting. Het vergt wel een bewuste omgang met deze materie dan van beide kanten uiteraard.

 • agratax2

  @Meis. Je verhaal klopt wel. Het in tussen opslag tellen betekent ook nog eens extra kosten. Wie gaat dat betalen NIEt de Handel en ook niet de gebruiker, dit komt op het bord van de pootgoedteler. Die man zit daar niet op te wachten. Sorteer eenvoudig nauwer en je benadert de waarheid. Dit zal wel weer als excuus hebben -capaciteitsverlies- maar bijna alle sorteermachines hebben 4 zeven of meer, dus geen punt. Bijkomend voordeel van nauwemaat sortering is dat hoe regelmatig de knol gootte hoe beter gelezen kan worden en hoe nauwkeuriger het poten wordt.

 • Mels

  Agratax1,MeLLLs,Ook dat klopt,MAAR,en die is groot,meer maten betekent dat dan ook dat men dan de 55/60 ook afneemt want dat zou leuk zijn. Nu gaan veel rassen in de maat 35/50 en ook 35/55 waarbij de teler ze zelf uit elkaar kan draaien over bv de stortbak of ze in twee maten geleverd krijgt,35/45 en 45/55 Het is een duidelijk verhaal dat de kosten betaald moeten worden door degene die zijn pootgoed geteld wil ontvangen,hoe dan ook. Het mooiste scenario zou zijn alles tot 55 en dan in twee maten leveren steeksproefgewijs geteld,dan zijn we al een eind in de richting. Hoop alleen dat de NAK zich er niet weer tegenaan gaat bemoeien want dan gaan de kosten de pan uit reizen,plombekosten per geleverde aardappel:-0 :-)

 • jvt

  80 % via tussen opslag?
  Waar komen die getallen vandaan?

 • Koos

  Hiddema en Bossers zitten ons eerst op kosten te jagen met een hygieneprotocol, waar ik heel veel vraagtekens bij zet,nu komen ze met deze kul. Als alles via centrale telmachines moet kun je het hygieneprotocol wel vergeten. Begin eerst eens knollen te tellen voor je gaat poten. Bovendien telmachines voor bollen hebben bij lange na niet de capaciteit om pootgoed goed te kunnen tellen.
  Hier heb je veel duurdere telmachines voor nodig. Volgens mij is dit een kwestie van graag willen scoren bij de achterban.

 • Jan-Zonderland

  Het argument dat er bij het huidige systeem vaak net wat te weinig danwel net iets teveel pootgoed is, slaat nergens op. Dat zul je met tellen ook nooit helemaal kunnen voorkomen. Een bollenboer kan het ook niet op de meter precies uitkienen met de hoeveelheid plantgoed wat hij nodig heeft ondaks het feit dat bollen vaak wel geteld zijn. Ook met zaaizaad is dat het geval terwijl we allemaal ons uien-, bieten-, wortels- en wat niet meer voor zaad, per stuk kopen. In het pot-, zaai- of plantproces zijn er teveel variabelen om het zo uit te kienen dat je precies uitkomt. Wanneer een aardappelboer de moeite neemt om van elke partij pootgoed een representatief monster te tellen en daarop zijn plantschema baseerd, dan kun je echter zeer dichtbij de 'waarheid' komen. Vroeger was het wat makkelijker als je alle pootgoed in kiembakjes had. Zoveel bakjes pootgoed, zoveel rondjes te poten, betekende zoveel bakjes per rondje en je kwam heel mooi uit. Tegenwoordig met alle electronica op pootmachines moet het ook niet al te moeilijk zijn mits je weet wat je hebt dmv monsters tellen. Practisch en fytosanitair gezien kleven er erg veel bezwaren aan het voorgestelde systeem van centraal tellen van pootaardappelen.

 • noorloos

  ik snap werkelijk niet wat de pootgoed teler weer zeurt ik doe elk jaar monsters nemen tijdens het lossen van pootgoed en toch zit er veel variatie in de maat sortering deugt van geen kant tegenwoordig de maat 35-50 is veel te grof om fatsoenlijk te poten gauw weer terug naar 35-45 dat is een ding en ga gewoon is zorgen als pootgoed telers dat we weer hoog waardig materiaal krijgen nederland is altijd een hoogwaardig land geweest maar het gaat achteruit wees op je hoede en kijk niet altijd naar het hoogste saldo maar naar een goed saldo.

 • jan10

  Inderdaad noorloos.
  Als een grote teler met een paar soorten aard. uit wil komen aan het eind van het perceel, is dat een hoop kunst en vliegwerk.
  praktijk is dat er een paar ton over/te kort is .
  Bij te kort moet je maar zien of er nog wat is van het ras wat je teelt want iedereen heeft dan tekort. Bij ontvangst tellen wij ook ieder ras ca. een 50 kg. dan nog is het met poten vaak tuut uitkomen.
  Dus tellen maar pootgoedtelers A.U.B.

 • Mels

  Ja als het betaald wel ja maar dan zijn jullie niet thuis Jan10, Het is heel eenvoudig,die 50kg is veel tekort om een goed beeld te krijgen en dan nog. Als je telt moet je tevens kijken naar de kilo`s die je hebt. Hoeveel knollen per omgang en hoeveel kilo per omgang,dan kom je wel uit. zet je er tekort op een meter maar raak je wel de kilo`s kwijt dan zal je bij moeten halen maar anders om kan ook. Lekker afgeven op de pootgoed teler is wel erg makkelijk. Ga het dan zelf doen als het je niet aanstaat. Je zult zien dat je de maatverhouding en aantal stuks in de maat niet in de hand hebt. Ik zou best willen leveren in 35/45 en 45/55 maar dan niet zeuren als je eens meer 45/55 hebt dan 35/45 maar helaas is het dan ook niet goed. Beter nog 35/50 en 50/60 dan hebben we wat meer speling.

 • Mels

  Oja,kijk ook eens naar het aantal ogen per meter,dan gaat er ook een wereld open

 • agratax2

  meis wij denken in ogen per meter en denken dat het aantal knollen daarvan afhankelijk is. Mijn ervaring met Mini knollen is dat 60.000 mini knollen en zelfde opbrengst in aantal knollen levert dan 60.000 knollen 35 - 55 mm He blijkt dat ook die een a twee stengels van de mini knol 'uitstoelen' tot een normale bos aardappelloof per plant of per meter en een gelijkwaardig aantal stolonen levert. De pootdiepte, bemesting gedurende het plantseizoen en de micro elementen voorziening eenals bodemvocht van meer invloed dan de poter dikte heb ik ervaren. Ik kan je wel zeggen dat ik net dacht jij en velen met ons, Hoe dikker de poter hoe meer stengels en hoe meer knollen per plant. Hier dacht de Technituber leverancier anders over en hij had gelijk.

 • alco1

  Mellllls.

 • jan10

  Nou nou, Mels.
  Erg klantvriendelijk klink je niet, natuurlijk weet ik ook wel dat 50 kilo op een trailer te kort maar ik kan moeilijk de hele trailer tellen.
  Als ik dan van een ras 3 of soms 4 verschillende telers pootgoed krijg ,(het lijkt wel of jullie kruideniers zijn) is dit niet te doen .
  Inderdaad zoals je schrijft is een telmachine simpel en effectief ,en als je klantgericht bezig ben zou je deze als extra service aan kunnen bieden al dan niet tegen een vergoeding ,want poters te kort of te veel kost ons ook geld.
  Het aantal ogen per meter is allang gemeen goed ,daarom plant je van ras A meer kg. dan van ras B . Niets nieuws onder de zon dus.
  Dat het mij niet zo heel erg aanstaat klopt en ga dus komend seizoen zelf mn eigen poters verbouwen .
  Goede tip voor jou Mels Of Meis is als je je niet meer aan wilt passen kun je beter ophoepelen uit dit land en ergens anders de I.W.A.B. uithangen!

 • Mels

  En dat ga ik doen ook,had jou tip niet nodig,was zelf wijs genoeg om dat besluit te maken.

  Het is niet als boosaardig bedoeld maar meer om de reactie en het aan het denken zetten. Het is voor een pootgoed teler interessanter om tot 55 of tot 60 te leveren omdat je anders simpelweg je tonnen niet haalt en bij een uitbetalingsprijs van 25cnt blijft er bij een ras wat tot 50 geleverd mag worden simpelweg tekort over om rendabel te zijn. Ik zou ze zonder morren in 3 maten gesorteerd willen leveren en ook nog steeksproefgewijs willen tellen,met een bollenteller die capaciteit genoeg hebben,maar zoals ik al aangaf het moet wel er toe leiden dat we dan bv een teler mogen beleveren met 35/45-45/50of55 en 50of55/60 het ruimt bij een pootgoedteler dan in een keer lekker op en krijgen we ook geen gemekker dat we de consumptie markt verpesten met bovenmaats pootgoed. Vaak wil een consumptie teler dit niet want dan hebben ze liever de fijne maat en kan men die grove maten maar moeilijk slijten. Jan10,voor wat betreft die meerdere partijen. Mopperen bij je leverancier. Vragen van een teler en anders niet,ook met betrekking tot de ziekte insleep. Dus resume, Vraag om pootgoed van 1 teler gesorteerd in 3 maten van 35 tot 60 mm en per 5 ton 50 kg geteld,op de vrachtbrief vermelden van de getallen. Stel dit voor aan de leverancier.

 • jan10

  Mels, mijn leverancier krijgt dit niet voor elkaar om 1 of 2 partijen te leveren.
  Ik denk dat ook jullie dit bij je handelshuis moeten melden want wij komen niet door die arrogantie heen.
  Probeer dan ook de maat 50\55 en 55\ 60 te slijten want als het niet aangeboden word kunnen wij het ook niet kopen.
  Hier ligt ook een schone taak voor de NAK, maar die interresseert het blijkbaar ook geen ene moer!

 • Mels

  Dat is voor ons niet anders,je denk toch niet dat ze de 50 op nog gaan proberen te vermarkten ten gunste van de pootgoed teler als er eerstens voldoende aanbod is van de fijnere maten. Nee het zal ze werkelijk een worst zijn wat die pootgoedteler uiteindelijk vangt. Ze gaan voor eigen winst en dat mag mits je de belangen van je pootgoedtelers en je afnemers niet uit het oog verliest. Simpelweg geteld leveren voorschrijven gaat geen pootgoedteler pikken natuurlijk,hoewel er altijd ezels zijn die het stomweg doen natuurlijk. Jullie als afnemers moeten het gewoon eisen,mits je daar de centen voor over hebt natuurlijk. Zoals ik al zei: 1 partij(lukt niet altijd natuurlijk)in 3 maten en per 5 ton 50kg geteld enz. Jan10,koopt jou leverancier niet her en der voor de laagste prijs,waarom koop je ze niet rechtstreeks? Veel simpeler,wie verbied jou dat te doen bij de vrije rassen,haal je er nog een 10centen schakel uit ook.

 • jan10

  Nee Mels ,mijn leverancier doet wel voor een paar duizend ha. pootaard. leveren aan cons.telers.
  Handelshuizen zeggen gewoon :als het je niet aanstaat ga je maar!!
  Waarom zou ik weer terug gaan naar vrije rassen?? Ik wil ze nog wel een keer kwijt ook!!
  Ga zelf maar vrije rassen telen als er 10 ct, te verdelen is , kan je ze nog makkelijk voor tellen ook!!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.