Akkerbouw

Nieuws 994 x bekeken

'Opbrengstpotentie suikerbieten hoger'

Dinteloord – Uit de bietenzaadbestelling voor 2014 blijkt een hogere opbrengstpotentie voor het komende teeltjaar. Dat zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie.

"De nieuwe rassen scoren weer goed en daarvan wordt gebruikgemaakt." De grootste rassen zijn Isabella KWS (18 procent), nieuwkomer Lisanna KWS (16 procent), het rhizomanieresistente Corvinia (13 procent), de twee eveneens nieuwe rassen Alexina KWS (10 procent)en BTS 460 (4 procent). Bij de rassen met dubbele rhizomanieresistentie is Sandra KWS de grootste.

Dat Isabella de grootste is, vindt Sikken niet verwonderlijk. "Meer keuze hebben telers eigenlijk niet in het segment rhizoctoniaresistente rassen."

Na resistenties is financiële opbrengst de belangrijkste parameter bij de rassenkeuze, zo blijkt uit de zaadbestelling.

Sikken begrijpt dat veel telers voor het bietencysteaaltjesresistente Lisanna hebben gekozen. "Dit nieuwe ras heeft een lage verzekeringspremie, want ondanks de resistenties komt het ook onder niet-besmette omstandigheden goed mee wat betreft opbrengst."

De deadline voor de bietenzaadbestelling was afgelopen weekend. De laatste inzendingen, een deel is op het allerlaatste moment ingezonden, worden nog verwerkt.

Rhizomanieresistente rassen hebben met 43 procent het grootste aandeel, gevolgd door rhizomanie met aaltjesresistentie (30 procent), rhizomanie met rhizoctonia (22 procent) en 5 procent rassen met dubbele rhizomanieresistentie. Van het zaad is 83 procent speciaal pillenzaad.

Gezien de snelle ontwikkelingen in de suikerbietenveredeling, elk jaar zijn er weer betere rassen voor handen, kan de opbrengstpotentie weer worden opgeschroefd.

Of registreer je om te kunnen reageren.