Akkerbouw

Nieuws

Onderzoek naar koprot in uien wordt landelijk

Apeldoorn – Agrifirm Plant rolt het uienonderzoek gericht op koprot landelijk uit. Uientelers in de noordelijke en zuidelijke regio's van Nederland kunnen hiervoor uienmonsters van teeltseizoen 2013 inleveren.

"Op deze manier valideert Agrifirm het Dacommodel dat afgelopen zomer in Flevoland heeft gedraaid", zegt Louis Nannes van Dacom.

Het monster wordt getarreerd. Die resultaten worden naast de infectierisico's voor oprot en de teeltmaatregelen gelegd. "Zo wordt beoordeeld of het model goed werkt. Vorig jaar was dat het geval. Wellicht moeten sommige parameters worden aangepast, maar ik verwacht dat we het model volgend seizoen in de markt kunnen zetten."

Alle gegevens van de monsters worden ingevoerd en geanalyseerd om te komen tot een landelijk beeld van koprot. Agrifirm: "Deze kennis geeft de mogelijkheid om de waarschuwingsmodule van koprot te verfijnen en zo de juiste aanpak te ontwikkelen om besmetting van koprot de baas te worden."

Telers die willen aansluiten bij het landelijke onderzoek kunnen een monster van honderd uien en bijbehorende digitale teeltgegevens deze maand aanleveren bij Agrifirm Plant. De deelnemers krijgen na het verwerken en analyseren van de gegevens informatie over hun specifieke resultaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.