Akkerbouw

Nieuws 2032 x bekeken

Nieuwe recordstart in export pootaardappelen

Den Haag – De Nederlandse export van pootaardappelen is nog sterker uit de startblokken gekomen dan vorig jaar. Daarmee hebben de pootgoedexporteurs een nieuw record geboekt, blijkt uit cijfers van de Pootaardappel Contact Commissie (PCC).

De export naar Algerije is ruim een derde kleiner dan een jaar geleden. Daar was echter al rekening mee gehouden. Desondanks is er toch al meer dan 60.000 ton Nederlands pootgoed naar dit Afrikaanse land verscheept. Naar Egypte is dit jaar zo'n 7.500 ton pootgoed meer verkocht met in totaal iets meer dan 46.000 ton.

De afzet naar het Midden-Oosten en Europa hebben de geringere verkopen in Afrika meer dan gecompenseerd. Een veel grotere kooplust in Libanon, Syrië, Irak, Israël, Pakistan en Jordanië zorgt er voor dat de afzet naar het Oosten met meer dan 15.000 ton is gestegen tot boven de 90.000 ton tot en met december.

Binnen Europa is vooral meer afgezet richting de vroege teeltgebieden in Spanje, Italië, Portugal, Cyprus en Duitsland. De totale afzet in Europa komt daarmee in de eerste maanden van dit seizoen 17.000 ton hoger uit dan vorig jaar met een voorlopig totaal van rond de 100.000 ton. In de loop van de komende maanden komt daar nog wel zo'n 300.000 ton bij.

In de Europese aardappelteeltgebieden is er sprake van optimisme en een goede koopkracht. Daarnaast hebben de afnemers relatief meer tonnen nodig omdat ze gemiddeld veel meer grove maat pootgoed moeten accepteren vanwege een beperkte beschikbaarheid.

De export van pootaardappelen komt dit seizoen per 31 december 2013 uit op een totaal 355.617 ton. Daarmee is de uitvoer ruim 6.500 ton groter dan na de recordstart van oogst 2012. Dat betekent ook dat een groter deel van de oogst inmiddels is geëxporteerd, want door geringere opbrengsten is er in vergelijking met oogst 2012 minder pootgoed beschikbaar voor de export.

Of registreer je om te kunnen reageren.