Akkerbouw

Nieuws 900 x bekeken

Nedato biedt telers meer keus in afzetsystemen

Oud-Beijerland – Coöperatie Nedato biedt haar telers komend seizoen het Nedato Flex-systeem aan. Telers kunnen kiezen voor een mix van prijsvormingssystemen die passen bij hun bedrijfsvoering.

De oude pools, met en zonder voorverkoop, garantieprijs, een min-max-systeem om pieken en dalen af te zwakken en een pool met kliksysteem dat gekoppeld was aan de termijnmarkt, bleken te star en te ingewikkeld geworden, vertelt Wim van de Ree, directeur van Nedato.

Telers kunnen voortaan kiezen uit vijf afzetmogelijkheden. De basispool wordt weer een zuivere pool zonder voorverkoop, dus een volledig vrije middenprijs over de periode september tot en met juli. Daarnaast komt er de top- en bodempool. Dat is een pool met een gegarandeerde bodemprijs en een begrensde topprijs. De gegarandeerde bodemprijzen lopen van 7 euro in november tot 11 euro in juni. De topprijzen worden in november begrensd op 15 euro en in juni op 19 euro. Naast deze twee pools biedt Nedato vasteprijscontracten aan en klikcontracten met een maximumvolume van 25 ton per hectare. Tot slot kunnen Nedato-telers hun aardappelen ook afrekenen tegen dagprijs.

Elke teler bepaalt zelf per hectare een eigen mix van prijsvormingssystemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.