Akkerbouw

Nieuws 625 x bekeken

NAK houdt tarieven gelijk

Emmeloord – De NAK-tarieven voor pootaardappelen en zaaizaden blijven dit jaar gemiddeld gelijk aan die van 2013. De keuringsdienst past wel de tariefstructuur aan. De NAK wil nog meer de kosten daar leggen waar ze worden gemaakt en de digitale communicatie met de telers stimuleren, zei directeur Eric Casteleijn maandagavond in Emmeloord op een telersvergadering.

De partijkeuring wordt goedkoper. Het tarief gaat van 4 naar 3 euro per ton pootaardappelen. Het tarief voor het maken van een opdrachtbon stijgt van 7 naar 16 euro. Bij proefzendingen, kleinverpakking, verzamelcertificaten voor de overdracht van stammen en het prebasis vitromateriaal blijft het tarief 7 euro per opdrachtbon. Telers die certificaten digitaal aanvragen krijgen een korting van 2 euro per opdrachtbon. Casteleijn: "Dit alles bespaart de pootgoedtelers netto 540.000 euro. Omdat telers massaal digitaal aangifte doen, brengen we voortaan 50 euro in rekening voor de zitdagen."

Het tarief voor een heronderzoek in de nacontrole zakt van 245 euro naar 200 euro. Het tarief voor extra monsters gaat van 180 naar 155 euro. Dat levert de telers 40.000 euro op.

Het onderzoek naar aardappelmoeheid (AM) wordt echter duurder. Telers betalen vanaf dit jaar het minimumtarief tot 3 hectare. Dat was 1,5 hectare. De tarieven voor het standaard AM-onderzoek, het versnelde en het spoedonderzoek stijgen 2 procent. Die voor het uitgestelde onderzoek en het AM-onderzoek na de aardappelteelt blijven gelijk. Telers die het onderzoek digitaal aanvragen krijgen 5 euro korting. Casteleijn: "Dit kost de telers 220.000 euro extra. Het AM-onderzoek wordt zo kostendekkend."

Of registreer je om te kunnen reageren.