AkkerbouwNieuws

Mineralen uit reststromen onvoldoende rendabel

Zoetermeer – De winning van mineralen uit industriële reststromen is weinig succesvol omdat het economisch niet interessant genoeg is. Dat blijkt uit onderzoek van de BioNPK projectgroep, waarin deskundigen van Cosun, Avebe, Bumaga, Bioclear en het Productschap Akkerbouw samenwerken.

De resultaten staan op Kennisakker.

Het winnen van mineralen uit industriële reststromen, zoals struviet uit afvalwater, kan een duurzame oplossing zijn voor het creëren van kringlopen naar de landbouw. Veel industriële business cases zijn echter negatief. Het winnen van mineralen vergt niet alleen veel energie, maar kent ook een significant hulpstoffenverbruik. Hierdoor is het alternatief ‘niets doen’ nu nog een aantrekkelijker economische optie. De fabricagekostprijs van traditionele (fossiele) kunstmeststoffen is meestal veel lager dan door winning uit industriële reststromen mogelijk is.

Of het tot een economisch aantrekkelijke business case komt, hangt sterk af van de omvang van de reststroom, het gehalte aan te winnen mineraal, de opbrengstprijs van het mineraal en de operationele kosten van het proces. Naarmate meer energie- en/of hulpstoffen nodig zijn, wordt het proces minder duurzaam en duurder.

Beheer
WP Admin