Akkerbouw

Nieuws 2358 x bekeken

'Meer tarwe en minder mais beschikbaar'

Washington – De wereld heeft meer tarwe tot haar beschikking en minder mais. Dat komt omdat veel graanverwerkers tarwe vervangen door mais. Mais is veel goedkoper dan tarwe.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) publiceerde haar nieuwste Wasde-prognose. Het ministerie geeft in dat maandelijkse rapport weer hoeveel graan en sojabonen de wereld produceert en verbruikt. Volgens het USDA produceert de wereld dit seizoen 2.443 miljoen ton graan, inclusief rijst. Het verbruik komt op 2.404 miljoen ton. Doordat de productie groter is dan het verbruik groeien de graanvoorraden in de wereld.

Bij tarwe gaat het USDA nu uit van een wereldproductie van 713 miljoen ton. Dat is 1,5 miljoen ton meer dan in de decemberprognose. Het tarweverbruik bedraagt 703 miljoen ton. Dat is 1 miljoen ton minder dan in de vorige prognose. Volgens het USDA wordt steeds meer tarwe in veevoer vervangen door goedkopere mais. Daardoor groeit de tarwevoorraad aan het eind van dit seizoen naar 185,4 miljoen ton.

Het USDA schat het wereldverbruik aan mais op 940 miljoen ton. Dat is 3 miljoen ton hoger dan in december. Er wordt niet alleen meer mais verwerkt tot veevoer. De VS gebruiken ook meer mais voor de ethanolproductie. De wereld oogstte 967 miljoen ton. De overproductie drukt de maisprijs. Het maartcontract noteert op de termijnmarkt in Parijs rond de 171 euro per ton. Dat is 65 euro of 28 procent lager dan vorig jaar rond deze tijd.

De wereld produceert ook meer sojabonen dan het verbruikt. Daardoor groeit de eindvoorraad naar 72 miljoen ton. Dat is voldoende om 27 procent van het jaarlijkse verbruik te overbruggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.