Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Krimp akkerbouw voor uitbreiding veehouderij

Doetinchem – De akkerbouw krimpt ten bate van de veehouderij door het afschaffen van het melkquotum in 2015. Dat is nu al te merken in de bouwplannen voor 2014, zo blijkt uit een rondgang van Boerderij.

Volgend jaar wordt naar verwachting een grotere slag gemaakt. Naar verwachting groeit het maisareaal 20 procent in tien jaar tijd.

Voor het komende teeltseizoen verhuren veehouders minder grond aan akkerbouwers en in de toekomst nemen akkerbouwers naar verwachting meer mais in hun bouwplan op. Dit gaat vooral ten koste van de graanteelt.

Bedrijfsadviseur Erik Arts van Countus voorziet dat het tarweareaal vanaf volgend jaar krimpt voor de maisteelt. "Het matige saldo van het gewas tarwe gaat eruit voor de goede melkprijs via gras en mais. De kans is groot dat de akkerbouw de extra teelt van mais voor haar rekening neemt."

Laatste reacties

  • Mels

    Door land 1 op1 te ruilen voor aardappelteelt gaan akkerbouwer op diverse poldergronden idd waarschijnlijk de mais uitbreiding voor hun rekening nemen. Als ik als akkerbouwer op die manier geen grond kon ruilen zaaide ik lekker tarwe,mooi groenbemester zaaien en tegen betaling na de oogst daarvoor wat mest er op laten kliederen. Anders waagde ik mijn grond echt niet aan snijmais. Helaas willen de meesten 2 op 1 al zal dit spoedig over raken want er is straks de veehouders alles aan gelegen om land op hun naam te hebben om aan de bizarre mestwetgeving te voldoen. Oja vergeet ook de rechten in het nieuwe GLB waanzin plan. Wie gaat er nou steun geven als de prijzen van de diverse producten de kosten meer dan dekken?? Snapt dan niemand dat het alleen bedoeld is om boeren in een bepaalde hoek te krijgen zodat ze doen wat de (r)overheid wil?

  • Diederik

    op dit moment is er al te weinig akkerbouwgrond in Nederland als er nog meer krimp komt dan krijg je een groot mest probleem

  • Mels

    Juist ja,stront an de knikker dus.......nog meer dan nu....

Of registreer je om te kunnen reageren.