Akkerbouw

Nieuws

Farm Frites verhoogt contractprijzen kwaliteitsaardappelen

Oudenhoorn - Farm Potato, de aardappelinkooporganisatie van Farm Frites, gaat bij het aangaan van de aardappelcontracten voor teelseizoen 2014 voor kwaliteit. Voor de belangrijke rassen met een goede kwaliteit kunnen telers aan het eind van het seizoen tot 10 euro per ton meer krijgen dan vorig jaar.

Voor de afzet van hun producten richt Farm Frites zich nog meer op Fast Food-klanten en het hogere segment binnen Food Service. Deze ketens kiezen voor hoogwaardige aardappelproducten en zijn bereid om voor kwaliteit een hogere prijs te betalen. De ingeslagen koers biedt volgens Farm Frites kansen voor telers. Door de gewenste kwaliteit aardappel te leveren profiteert de teler mee van de meerwaarde die zijn aardappelen in de hele keten opleveren.

De belangrijkste rassen die de nu ingeslagen koers ondersteunen zijn: Agria, Markies, Lady Anna en Innovator. De fritesfabrikant wil ook groeien in deze rassen. Van deze rassen is de basisprijs globaal met €2,50 per ton verhoogd ten opzichte van vorig jaar. Voor Innovator levering in week 13 betaalt Farm Frites €138,50 per ton. Aan kwaliteitspremie kan daar nog €7,50 per ton bijkomen. Kwaliteitsaspecten als lengte, minimale defecten en bakkleur worden beter beloond als in voorgaande jaren. Voor de hoofdoogst rassen, met uitzondering van Agria, geldt de contractprijs nu vanaf de maat 35 mm in plaats van 40 mm opwaarts.

De pootgoedprijs die Farm Frites voor hun telers rekent is ondanks de hoge dagprijzen voor pootgoed gelijk gehouden met die van vorig jaar.

Voor de vroege rassen blijven de contractprijzen gelijk aan die van vorig jaar, toen zijn van deze rassen de contractprijzen flink verhoogd. De contractvoorwaarden voor Fontane en Ramos zijn fractioneel bijgesteld. Het ras Asterix wordt langzaam afgebouwd.

Farm Frites wil de telers meer betrekken bij de keten. Daartoe is een Ketenpartnerprogramma als bijlage bij het 2014 contract gevoegd. Dat programma benadrukt de rol van de teler binnen de keten. Binnen dit programma wordt aandacht besteed aan zaken als de betrouwbaarheid van de door de teler zelf genomen monsters, de flexibiliteit en snelheid bij het laden, gewasmonitoring en de mogelijkheden om de teelt te verduurzamen.

Bij zijn aanstelling benadrukte Guy Huybrechts, de nieuwe CEO van Farm Frites, dat het draait om samenwerking. "Alle schakels, die ervoor zorgen dat consumenten kunnen genieten van aardappelproducten, maken onderdeel uit van de keten. Door allen hiervan bewust te zijn, kunnen we continuïteit en groei realiseren. Uiteindelijk zal elke partner in de keten hiervan profiteren."

Of registreer je om te kunnen reageren.