Akkerbouw

Nieuws

EU-Commissie verwacht goede graanprijzen

Brussel – De graanprijzen in de EU blijven boven het gemiddelde van de laatste jaren. Dat komt door de vraag naar biobrandstoffen. Ook krimpt het areaal akkerbouwgewassen in de EU.

Dat schrijft de Europese Commissie in het rapport Prospects for Agricultural Markets and Income in the EU. Daarin geeft het bestuur van de EU een inkijkje in de verwachtingen tot 2023.

De Commissie verwacht dat de vraag naar akkerbouwgewassen in de wereld hoog blijft. Dat ondersteunt de prijzen van vooral graan. In de EU groeit de vraag naar voer en voedsel een klein beetje. De vraag naar voer stijgt omdat de EU steeds meer vlees kan afzetten op exportmarkten. Het is echter vooral de vraag naar biobrandstof die ervoor zorgt dat de prijzen van akkerbouwgewassen op peil blijven. In 2020 moet 10 procent van alle transportbrandstof uit groene bronnen worden geproduceerd. Daar zijn vooral graan en oliezaden voor nodig.

Het aanbod aan akkerbouwgewassen groeit niet. De productie per hectare blijft wel stijgen, maar het areaal akkerland daalt gestaag in de EU.

Voor de graanmarkt verwacht de Commissie dat de prijzen op peil blijven. Er is veel vraag op de wereldmarkt naar Europees graan. De productie in de EU kan de vraag niet bijbenen. Bovendien heeft de EU kleine graanvoorraden. Dat heeft een prijsopdrijvend effect. Verder verwacht de Commissie dat de teelt van tarwe en mais groeit in de EU, ten koste van andere granen.

Wat betreft de suikermarkt is de Commissie somber. In september 2017 vervalt de suikerquotering. Bietsuiker wordt daarna voor een deel vervangen door isoglucose dat uit graan wordt gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.