Akkerbouw

Nieuws 808 x bekeken

Cichorei-opbrengst onder gemiddelde

Roosendaal - De laatste cichorei van dit seizoen is begin van deze week bij Sensus verwerkt. De campagne startte op 5 september en is volgens planning op 6 januari afgerond.

De campagne is vanwege de areaalgroei eerder gestart dan voorgaande seizoenen. De start was een week later dan aanvankelijk gepland, vanwege het koude voorjaar liep de groei en de verwachte opbrengsten wat achter. Manager Agro René Schunselaar spreekt van een goed verlopen campagne. "Ondanks de soms moeilijke oogstomstandigheden is de aanvoer naar de fabriek altijd op peil gebleven. Daarvoor hebben telers, loonwerkers en verladers hun planning wel regelmatig aan moeten passen."

De wortelopbrengst komt volgens Schunselaar uit op net geen 40 ton per hectare. De groeivertraging door de koude start is later niet meer ingehaald. Ook kostte de relatief vroege start van de campagne kilo's, de cichorei was nog volop in de groei. Het inulinegehalte komt uit op 16,5 procent, dat is minder dan het meerjarig gemiddelde, maar nog wel hoger dan de uitbetalingsbasis. De natte herfst is volgens Schunselaar de oorzaak van het achterblijvende inulinegehalte. "Voor een hoog gehalte is zonnig weer nodig."

Of registreer je om te kunnen reageren.