Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

België wil project voor kwaliteit tafelaardappel

Oudenaarde – De Belgische brancheorganisatie Belgapom wil een project starten om de kwaliteit van tafelaardappelen te verbeteren. Secretaris Romain Cools zei op de PCA-Aardappeldag in Oudenaarde dat de verpakkers dat alleen willen als er goed op wordt gecontroleerd.

Vijf jaar geleden is in België onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de aardappelen in de winkel, zegt Cools. "Daaruit bleek dat de kwaliteit te vaak slecht was. We willen dat onderzoek opnieuw uitvoeren en tegelijk een kwaliteitsproject starten."

Belgapom is de brancheorganisatie van handelaren, verwerkers en verpakkers. Volgens Cools heeft de retail positief gereageerd op het voornemen van Belgapom. "Maar de winkeliers moeten dan ook controle toestaan, zodat duidelijk wordt waar de oorzaak ligt van het kwaliteitsverlies. Zonder controle heeft zo'n project geen zin."

Cools kondigde in Oudenaarde aan dat de Belgische aardappelsector in 2015 een plek wil op de Wereldtentoonstelling in Milaan. "Het thema van de tentoonstelling is voedsel. België produceert en exporteert veel aardappelproducten. Wij willen dat graag promoten in Milaan."

Laatste reacties

  • info36

    Ook het matigen van het areaal zou hij moeten aankaarten want het loopt weer helemaal uit de hand.

  • christof conings

    heeft dat jaren geleden onder het A-label niet bestaan en is dat niet dood gemaakt door de ambtenaren die de controles uitvoerde ? Over reglementering en ziekelijke controles hebben toen gezorgd dat een goed project dood is gegaan .

  • romain1

    Helaas, het a label is ter ziele gegaan door onderlinge prijsconcurrentie tussen de supermarkten en het loslaten van de topkwaliteit als gevolg hiervan ! Anderzijds lag het aan de basis van de huidige betere kwaliteit van tafelaardappelen ... Maar alles kan beter !

Of registreer je om te kunnen reageren.