Akkerbouw

Nieuws 3746 x bekeken

Avebe produceert minder zetmeel

Emmen – Avebe produceert dit seizoen 100.000 ton aardappelzetmeel minder dan in 2012/2013. Dat komt door de lagere hectareopbrengsten. Avebe kan daardoor niet altijd klanten beleveren, zei financieel directeur Ed Kraaijenzank op een bijeenkomst in Emmen bij de presentatie van een rapport van ABN Amro over de zetmeelketen.

Klanten zoeken dan alternatieven, zoals graanzetmeel. Kraaijenzank: "Avebe kan klanten kwijt raken. We streven naar langdurige relaties met afnemers." Kraaijenzank vertelde dit op de bijeenkomst om duidelijk te maken dat Avebe ook een structurele band met de telers wil. "Wij hebben voldoende aardappelen nodig om onze klanten te bedienen."

De afnemers van Avebe zitten steeds meer in markten met toegevoegde waarde, zegt Kraaijenzank. "We hebben de onrendabele afzetmarkten verlaten. In 2008 lag de prestatieprijs op 49 euro, afgelopen seizoen was dat ruim 77 euro."

ABN Amro onderzocht welke gevolgen het nieuwe EU-landbouwbeleid (GLB) heeft voor de zetmeelketen. Twee derde van de aardappeltelers verwacht dat de zetmeelteelt onrendabel wordt door het nieuwe GLB. De grote telers zijn daar optimistischer over dan de kleinere. Bijna 40 procent van de telers denkt minder zetmeelaardappelen te gaan telen. Alternatieve gewassen zijn vooral tarwe en voedergewassen, zei Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven van ABN Amro op de bijeenkomst. "Boeren gaan bewuster kiezen welke gewassen ze telen. De teelt van zetmeelaardappelen is niet langer vanzelfsprekend. De relatie tussen Avebe en de leden verandert van een gedwongen huwelijk in een relatie van ketenpartners."

Ook zetmeelaardappelteler en LTO-bestuurder Jacob Bartelds verwacht dat boeren meer gaan rekenen. "Avebe moet zeker 70 tot 80 euro per ton aardappelen betalen voor een teler uit de kosten is."

Een paar telers op de bijeenkomst vindt dat nog steeds sprake is van een gedwongen huwelijk met hun coöperatie. Ze moeten per aandeel 4 tot 5 ton zetmeel leveren, anders volgt een boete. Terug verkopen van de aandelen aan Avebe kost ze 681 euro per aandeel. Andere akkerbouwers willen geld toe op de aandelen, zei een teler. "Telers staan bepaald niet op de dam te dringen om mijn aandelen te kopen."

Kraaijenzank erkent dat Avebe een goede prijs moet betalen. "Het saldo van de aardappelteelt moet 500 euro hoger zijn dan bij tarwe. We streven naar 700 euro. Avebe heeft een goede positie op de afzetmarkt. We hebben geen concurrenten die ons voortbestaan bedreigen. Maar om die positie vast te houden heeft Avebe voldoende aanvoer van aardappelen nodig. In die zin zijn de leden de grootste concurrent van Avebe."

Of registreer je om te kunnen reageren.