Akkerbouw

Nieuws 3446 x bekeken 5 reacties

Akkerbouwers Canada houden tarwe voor gezien

Winnipeg – De akkerbouwers in Canada gaan minder tarwe telen. Het ministerie van landbouw (AAFC) verwacht een krimp van ruim 20 procent van het areaal vanwege de lage prijzen.

Canada hoort bij de top vijf van grootste tarwe-exporteurs. Het land oogstte in 2013 een record van 37,53 miljoen ton tarwe, meldt het ministerie. Dat zakt naar 29,7 miljoen ton dit jaar vanwege de lagere prijzen.

Het AAFC verwacht dat aan het eind van dit seizoen 11,5 miljoen ton tarwe in de silo's ligt. Dat is de hoogste eindvoorraad in Canada in 31 jaar. De grote voorraad drukt de tarweprijs. Het AAFC verwacht dat de oogst van 2013 gemiddeld 180 tot 210 Canadese dollar (119 tot 139 euro) per ton opbrengt. In seizoen 2012/2013 leverde tarwe de akkerbouwers gemiddeld 285 Canadese dollar op (188 euro).

De AAFC verwacht dat de Canadese akkerbouwers dit jaar ook minder gerst en mais zaaien, vanwege de lagere prijzen. Het ministerie verwacht een groei van het areaal koolzaad en haver.

Volgens analistensite Agrimoney leidt de recordoogst van dit seizoen tot opstoppingen bij de spoorwegen, de overslagstations en in de havens. Bovendien wordt veel capaciteit gebruikt voor het transport van andere producten, zoals olie. De US Wheat Associates meldt dat de Canadese akkerbouwers de tarwe niet kwijt kunnen vanwege het gebrek aan transportcapaciteit. Bovendien gaat er veel fout tijdens het transport waardoor het verkeerde graan bij het verkeerde schip in de haven komt. De US Wheat Associates schat dat dit seizoen inmiddels 10 miljoen dollar (6,6 miljoen euro) schade is veroorzaakt, doordat schepen langer in de havens moeten blijven.

Laatste reacties

 • agro1

  tot zover het wereldgraantekort. grunningen forever en ciolos boppe!!!!

 • ed_erpel

  Graan gaat op dit moment weg voor $3,95 per bushel. ( ongeveer $180 per ton ) Dat is bijna de helft vergeleken met vorig jaar. Maar het grootste probleem is idd transport; Je kunt het spul nog niet eens van je erf af krijgen, want niemand koopt graan op dit moment. Alles zit vol! Mais is gedaalt naar $ 4,25 per bushel ( 165 per ton ) en gaat alleen weg voor vee voer. De alcohol destileerders draaien op spot goedkope gerst en tweede keus voer tarwe, want dat is nog vele malen goedkoper.
  Tegen de tijd dat de nieuwe oogst op gang komt heft Alberta alleen nog 5 milioen ton tarwe in opslag liggen is de voorspelling. Hoef geen $350 voor mais te beuren, maar ergens daar tussen in zou wel fijn zijn. Volgend jaar nieuwe kansen denk ik maar.

 • jan10

  Toch mooi dat de alcohol distilleerders het goedkope en mindere spul opruimen!!

 • ed12345

  Ed erpel ik schat dat je gebeden vehoort worden .ik denk dat de cornbelt massaal op soya gokt die gecontracteerd is toen die prijzen nog hoog waren .Zo gauw de USDA de te zaaien acres bekend maakt verwacht ik toch een forse prijsstijging van mais ,de beurs gaat al die kant op voor najaar 2014. Wat jullie natuurlijk niet helpt dat de grote meren en de St Laurents
  seaway dicht gevroren zijn tot eind maart of begin april.Hier begint de mais op te lopen ook geholpen door een zakkende CaCan dollar t.o.v. de US dollar

 • ed12345

  Ed erpel ik las in de Ontario farmer dat ook de reguliere afnemers die broodmeel malen geen regelmatige aanvoer krijgen en klagen bij de CN en CP maar die geven geen krimp die zeggen dan de oogst groter is dan ooit en dat ze dat niet in 3 maanden weg kunnen krijgen .Een doekie voor het bloeien ,ik was gisteren in Montreal daar stonden olie treinen van max lengte van 2,5 mijl (4km)klaar voor de terug reis naar Alberta(daar zal wel meer aan verdiend worden) en treinen met boxcars en zo af en toe een verdwaalde grainhopper wagon .Dat was vroeger wel anders dan stond het halve rangeeremplacement vol met grainhoppertreinen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.