Akkerbouw

Nieuws 1534 x bekeken laatste update:29 jan 2014

Aardappelverwerking België blijft groeien

Oudenaarde – De Belgische aardappelverwerking blijft de komende jaren groeien. De sector kan goed concurreren met buitenlandse verwerkers.

En er is ruimte voor extra aardappelteelt in België en Noord-Frankrijk. Dat zei secretaris Romain Cools van brancheorganisatie Belgapom op de aardappeldag in Oudenaarde. "De sector is de laatste jaren sterk gegroeid. In 2011 werd België de grootste exporteur van diepgevroren aardappelproducten ter wereld."

De aardappelverwerkers steken veel geld in hun sector, zegt Cools. "Vanaf 1995 lagen de investeringen gemiddeld op 60 miljoen euro per jaar. De jaarlijkse investeringen stijgen licht. De productie van aardappelproducten neemt toe. De Belgische export groeit sneller dan bij de concurrenten."

De aardappelteelt in België is concurrerend ten opzichte van die in andere landen. Cools: "In België zijn de teeltomstandigheden ideaal. De hectareopbrengst is de hoogste ter wereld, op Nieuw-Zeeland na."

In België is nog beperkt ruimte voor groei van het aardappelareaal, verwacht Cools. "Maar een gezonde vruchtwisseling beperkt de groei. Het is vooral belangrijk besmettingen met aardappelmoeheid te voorkomen. In Noord-Frankrijk is wel ruimte voor een groei van het aardappelareaal. Van daaruit kan België aardappelen importeren."

De verwerkers in België gebruiken veel buitenlandse aardappelen, zegt Cools. "Wat de industrie te kort komt, wordt geïmporteerd uit omringende landen. België is inmiddels één van de grootste aardappelimporteurs in de wereld."

Agristo is één van de aardappelverwerkers in België. Manager inkoop van Agristo Steven de Cuyper zegt dat het bedrijf flink is gegroeid. "In 1988 verwerkten we 40.000 ton aardappelen. In 2015 verwachten we uit te komen op 650.000 ton."

De Cuyper bevestigt het belang van de aardappelimport. "In 2012 verwerkte de Belgische industrie 3,64 miljoen ton aardappelen. Daarvan was 1,56 miljoen ton afkomstig uit andere landen. Frankrijk is met 877.280 ton de grootste leverancier. Daarna volgen Nederland (324.400 ton) en Duitsland (287.134 ton)."

Of registreer je om te kunnen reageren.