Akkerbouw

Nieuws 2250 x bekeken 9 reactieslaatste update:29 jan 2014

'Aardappelprijs kan stijgen'

Oudenaarde – De gemiddelde prijs van fritesaardappelen kan de komende jaren stijgen. De prijsschommelingen op de vrije markt worden groter.

Steven de Cuyper, manager inkoop van de Belgische aardappelverwerker Agristo, noemt een paar oorzaken voor de opwaartse prijsdruk. "De concurrentie tussen de verwerkers blijft groot", zei hij gisteren op de PCA-Aardappeldag in Oudenaarde. "Bovendien groeit de exportmarkt buiten de EU. Daardoor is er steeds meer vraag naar aardappelen. Maar de teeltkosten voor de akkerbouwers nemen ook toe."

België levert vooral aardappelproducten aan Zuid-Amerika, Oceanië, Afrika en Azië. "In Zuidoost-Azië komen we de verwerkers uit Noord-Amerika tegen. Daar is nog ruimte voor onze aardappelproducten. In Noord-Amerika worden vooral witvlezige rassen geteeld. De groeiende fastfoodsector in Zuidoost-Azië vraagt steeds meer producten van geelvlezige aardappelen uit Noordwest-Europa."

De Cuyper verwacht dat de prijsschommelingen toenemen. "Het aanbod blijft de meest bepalende factor voor de aardappelprijs."

Secretaris Romain Cools van brancheorganisatie Belgapom verwacht dat de Belgische verwerkers steeds meer aardappelen op contract laten telen. "Ik schat dat in 2013 al zo'n 60 procent van de aardappelen voor de verwerkers op contract zijn geteeld. Dat aandeel stijgt dit jaar licht. Aardappelen inkopen op de vrije markt is een risico voor de verwerkers. Zij sluiten vaak al contracten af met hun afnemers vóór de aardappelen zijn gerooid. Bij een matig groeiseizoen stijgt de aardappelprijs op de vrije markt. Voor de teler betekent een vaste contractprijs een gegarandeerd inkomen."

Laatste reacties

 • info95

  Zelfde tactiek als de slachterijen en de banken.
  Roepen dat de aardappelen of varkens duur worden zodat de boeren netjes blijven produceren ter meerdere eer en glorie van de verwerkers.

 • info36

  Er worden veel te veel aardappelen geteeld.

 • bankivahoen

  Dat is de bedoeling van de bewerkers info36@ ! Dan is er voor hen de grootste marge te behalen !

 • agri2

  Volgens mij is er bij schaarste ook voor verwerkers veel meer te verdienen.

 • Tiny1946

  info 95 Je slaat spijkers met koppen, de handel bespeeld de markt, tegen April worden de aardappelen weer wat duurder. En dat ze bij de boer weg zijn in Mei verdubbelen de prijzen. De mafia.

 • info36

  Daar handelen ze toch niet naar.

 • info36

  Mijn vorige reactie sloeg op reactie 4.

 • huisverkoop

  Een gegarandeerd inkomen wat is dat? Ga je er in mee dan weet je dat je inkomen niet hoog zal zijn.Beter een blokje tarwe meer en een blokje minder aardappels. Meer is minder en minder is meer,denk daar maar eens goed over na.

 • ed_erpel

  huisverkoop:

  Heb er over na gedacht, maar snap het nog steeds niet.....

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.