Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

'Aardappel zonder acrylamide in de maak'

Oudenaarde – De Amerikaanse voedselproducent J.R. Simplot maakt via genetische modificatie een aardappel die geen acrylamide produceert bij het bakken. Als het voedselconcern daar in slaagt, kan dat nadelig zijn voor de Belgische aardappelsector.

Dat zei secretaris Romain Cools van brancheorganisatie Belgapom op de PCA-Aardappeldag in Oudenaarde. Acrylamide is een stof die kan ontstaan als zetmeelrijke producten, zoals aardappelen, sterk worden verhit. Uit onderzoek met proefdieren bleek dat acrylamide schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Cools: "Het is belangrijk om de consument erop te wijzen dat frites zorgvuldig moet worden gebakken."

Cools vindt het zorgelijk dat Simplot via genetische modificatie een aardappel wil maken waarbij geen acrylamide meer kan worden gevormd. "Genetische modificatie is buiten de EU geen onderwerp van discussie. België exporteert twee derde van alle aardappelproducten buiten de EU. Dit kan aardappelproducenten buiten de EU een voorsprong geven."

Cools hoopt dat de EU cisgenese, waarbij soorteigen genen worden gebruikt, snel toelaat als veredelingstechniek. "Dan kunnen veel sneller gewenste eigenschappen worden ingebouwd."

Laatste reacties

  • info36

    Mooi voorbeeldje. Ga zo door Europa. Onvermijdelijke ontwikkelingen tegenhouden is erg slim.

  • agratax2

    info36 Heb je je al afgevraagd of er eventuele nadelen zitten aan een deze nieuwe pieper? Het egenhouden van GMO heeft alles te maken met de grote miskleun van Monsanto door manipulatie te koppelen aan de opname van alles dodende herbicide waar de plant resistent tegen is gemaakt. Nu blijkt dat er steeds meer nadelen van de RR gewassen boven tafel komen, blijft Monsanto dit bestrijden met Rechtzaken en het achter houden van onderzoeksresultaten. Om de RR maar zo snel mogelijk over de wereld te verspreiden (geeft monopoly op voedsel voorziening) schuwen ze omkoping van regeringen in minder democratische landen niet. En jij beschuldigt EU van het tegen houden van een ontwikkeling waar niemand nog de duidelijke voordelen van kan aantonen en warvan ieder nadelig gevolg onder het tapijt wordt geveegd en waarbij Monsanto alles in het werk stelt om via onkiese praktijken de Amerikaanse wetgever voor zijn kar te spannen.

Of registreer je om te kunnen reageren.