Akkerbouw

Nieuws 1004 x bekeken

Waterschap stimuleert herstel kavelsloten

Lelystad – Om wateroverlast te voorkomen stimuleert Waterschap Zuiderzeeland grondeigenaren, pachters en huurders om hun kavelsloten aan te laten passen volgens het oorspronkelijke profiel.

Dit profiel is de vorm, afmeting en constructie van de kavelsloten, zoals deze zo’n zeventig jaar zijn aangelegd. De meeste Flevolandse kavelsloten voldoen door grondgebruik en bodemdaling niet meer aan het oorspronkelijke profiel. “De verwachting is dat de bodemdaling in de komende jaren alleen maar verder doorzet”, schetste het waterschap. “Daarnaast is het weer steeds extremer door de klimaatverandering. Hoge pieken in de waterstanden kunnen hierdoor steeds vaker voorkomen.”

Sloten zijn voor waterafvoer- en berging. Om wateroverlast te voorkomen, moet het hele watersysteem in de provincie goed functioneren.

Grondeigenaren zijn verantwoordelijk voor het onderhouden van de sloot. Met demonstraties laat het waterschap zien hoe herprofilering in zijn werk gaat en welke technieken er zijn. De eerste demonstratie is gisteren in Lelystad gehouden. Op www.zuiderzeeland.nl/herprofilering staat waar meer demonstraties gepland staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.