Akkerbouw

Nieuws 1261 x bekeken 8 reacties

Veldleeuwerik wil verdubbelen in omvang

Steenwijkerwold – De Stichting Veldleeuwerik wil het aantal deelnemende akkerbouwers verdubbelen. Dat is volgens het duurzaamheidsproject in de akkerbouw nodig om supermarkten te interesseren.

Er doen 368 akkerbouwers mee aan Veldleeuwerik. Dat moeten er eind 2014 twee keer zo veel zijn, zegt directeur Henk Heinhuis. “Er liggen nu nog geen producten in de schappen van de supermarkten, die zijn geproduceerd binnen Veldleeuwerik. We willen die stap maken. Daar is opschaling voor nodig. We willen onze duurzame producten profileren als producten die met passie zijn geproduceerd door vakmensen die rekening houden met natuur en milieu.”

Heinhuis wil het aantal deelnemers uitbreiden in heel Nederland. “Om de uitbreiding van Veldleeuwerik in goede banen te leiden richten we een raad van advies op met een brede maatschappelijke samenstelling. Daarnaast komt er een kwaliteitsraad, met directeur Jan Willem Erisman van het Louis Bolk Instituut als onafhankelijke voorzitter. De kwaliteitsraad geeft een bindend advies geeft bij conflicten en die de stichting beoordeelt op wat ze doet.”

Veldleeuwerik krijgt 200.000 euro subsidie van Dienst Regelingen voor vijf projecten. De stichting start een project over het bemesten van gewassen met kali via reststromen en mestverwerkingsproducten. Akkerbouwers in Flevoland buigen zich over mechanische onkruidbestrijding in peen en uien. In Drenthe gaan twee groepen telers verder met duurzaam bodembeheer. Daarnaast zoekt Veldleeuwerik naar een duurzame methode om engerlingen aan te pakken. Verder komt er een project over rooiproblemen bij aardappelen en uien.

Laatste reacties

 • agratax2

  Wat is het voordeel van in de schappen van de Supers liggen, als jij als producent de prijzen oorlog mag betalen? Is het voodelig om op te schalen en dan met de pet in de hand bij de Supers binnen komen om te vagen of ze je product a.u.b. willen verkopen? Ik voorzie hier een stijgende omzet van Veldleeuwerik producten in hoeveelheid maar niet voor een goede prijs. Het lijkt er op dat organisaties zo groot mogelijk willen groeien ookal gaat dat en koste van de bruto marge en worden de extra kosten niet meer gedekt.

 • koestal

  De boer moet duurzaam met extra kosten ,de consument gaat voor de laagste prijs

 • Wim Claessens

  Producten zullen in het kader van voedselaansprakelijkheid toch aan Global GAP moeten voldoen, dus twee keer betalen voor om 1 keer te mogen leveren. het is het zoveelste stickertje op het pakje brood

 • trijnie

  Toch zou ik wel een beetje meer willen betalen als ik dat vogeltje hier weer zou horen want ik mis het nog elke zomer.

 • agro1

  dat vogeltje wordt niet gefokt door een kunstmatige organisatie, die niet ambtelijk genoemd mag worden. denk, nee ik weet, dat de vele honderden kraaiachtigen ervoor zorgen, dat er zo weinig zangvogeltjes overblijven. dit komt ervan, als er lieden aan het stuur staan en aan het schoteltje zitten, die de vlooien op de hond beschermen, arme hond. 't is een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag.

 • Mels

  Idioten. Een ander woord heb ik niet voor de veldleeuwerik aanhangers. Alsof dit je meer gaat brengen. Het enige wat het brengt is een vet salaris voor Henk......weer kosten maken en het product wordt niet beter. Globalgap is dezelfde waanzin. Wetgeving genoeg op welk gebied dan ook maar nee t moet Global gap.

 • trijnie

  Agro1, je mag het geloven of niet. Wij hebben in éénvan onze hoge bomen ieder jaar een kraaiennest, niets aan te doen dus.
  Maar er zijn hier iedere zomer heel veel zangvogelnesten en ik merk heel weinig van versoring door de kraaien. Wel dulden de kraaien geen enkele roofvogel in hun nabijheid en die worden dan ook met veel bombarie verjaagd.

  De gaaien daarentegen maken veel onrust en ook slachtoffers.

 • agro1

  EEN kraaiennest zegt niks, maar werkelijk enige honderden kauwen, OOK kraaiACHTIGEN, zorgen ervoor, dat alles netjes opgeschoond wordt.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.