Akkerbouw

Nieuws 609 x bekeken

VTA verwacht 12 procent minder uien

Noordhoek - De uienoogst 2013 gaat meer dan 10 procent kleiner uitvallen dan vorig jaar. Dat blijkt uit de proefrooiing die Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) in september heeft georganiseerd onder de leden.

Gemiddeld is er een opbrengst gerealiseerd van 57 ton per hectare, meldt VTA. Dat is 16 procent minder dan de meting vorig jaar liet zien. Ook blijkt de grofte van de uien behoorlijk minder te zijn dan in 2012. Dat zal vooral tot uiting komen in een erg beperkt aanbod in de grootte 80-90 mm. VTA noemt de kwaliteit van de tot nog toe geoogste uien goed. Uitgaande van toename van het areaal zaai-uien met ruim 4 procent ten opzichte van vorig jaar zal de productie van de VTA-uientelers ruim 12 procent kleiner zijn dan vorig jaar. Al met al ziet VTA het komende afzetseizoen positief tegemoet, gezien de kwaliteit en het genoemde kleinere beschikbare volume.

VTA voert de uien-proefrooiing steeds uit volgens vast protocol, onder een vrijwel vaste groep van 250 uien telende leden. Daarbij houdt men de peiling niet in een vaste week, maar na het rooien. Voor bepaling van het tijdstip kijkt men naar het moment dat de telers beginnen met oogsten en inschuren. Dat was dit jaar later dan anders. VTA signaleerde overigens dat de groene percelen nog stevig groei vertoonden. Er geldt een aftrekpost van 15 procent voor spuitsporen, kopakkers enzovoorts om tot een zo goed mogelijke schatting van de opbrengst te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.