Akkerbouw

Nieuws 1317 x bekeken

Terugval aardappeloogst Nedersaksen

Hannover – De aardappeloogst in Nedersaksen komt volgens prognose van de analisten van de Duitse deelstaat zelf uit op 4,3 miljoen ton, waarvan 1,4 miljoen ton tafelaardappelen en 2,9 miljoen ton aardappelen voor industriële verwerking en zetmeelproductie.

Ten opzichte van vorig jaar is er een terugval van de oogst met 10,9 procent. Voor industrieaardappelen afzonderlijk is de teruggang 12,9 procent. Een en ander blijkt uit statistische gegevens van het Landesbetrieb für Statistik und Kommunikationstechnologie Niedersachsen. Nedersaksen is goed voor bijna de helft van de totale Duitse aardappelproductie.

De zoveel mindere oogst in Nedersaksen is maar voor een deel terug te voeren op areaalontwikkeling, te weten 2,1 procent achteruitgang ten opzichte van 2012. De hectare-opbrengsten zijn voor industrieaardappelen teruggevallen van 46,6 naar 42 ton/ha en voor tafelaardappelen van 45,8 naar 42,5 ton per hectare.

Marktbureau AMI schat de aardappeloogst voor geheel Duitsland op 9 miljoen ton. Dat is 15 procent minder dan vorig jaar en in tientallen jaren niet zo weinig geweest. De daling is sterker dan de genoemde 11 procent terugval in Nedersaksen. In het andere grote Duitse aardappelteeltgebied Beieren is de productieremmende invloed van een zeer nat en koud voorjaar en de droge, warme zomer sterker geweest dan in Nedersaksen.

Of registreer je om te kunnen reageren.