Akkerbouw

Nieuws 1055 x bekeken

Samenwerking China en Nederland in aardappelen

Emmeloord – Nederlandse en Chinese instellingen gaan met elkaar samenwerken, vooral op het gebied van de aardappelteelt.

De overeenkomsten tussen de Nederlandse en Chinese organisaties zijn getekend op de aardappelbeurs Potato Europe in Emmeloord. De samenwerking heeft voor beide landen voordelen, zegt voorzitter Ate Oostra van de Metropolitan Foodsecurity, een stichting die de samenwerking tussen bedrijven en instellingen wil bevorderen. “China heeft veel mensen en relatief weinig landbouwgrond. Er zijn altijd zorgen over de voedselvoorziening. Bovendien verstedelijkt het land snel. Een krimpende plattelandsbevolking moet een groeiende stadsbevolking voeden. Nederlandse bedrijven kunnen uitgangsmateriaal leveren, kennis en technologie om de voedselzekerheid te vergroten.”

Dit geldt ook voor andere landen, zegt Oostra. “De NAFTC zit inmiddels ook in India. Er zijn plannen om een vestiging te openen in Zuid-Afrika.”

Ook directeur Xu Hongyuan van het Chinese promotiecentrum ATPC ziet voordelen. “De Chinese landbouw heeft Nederlandse technologie nodig.”

De Netherlands Agro, Food & Technology Centre (NAFTC) gaat samenwerken met het Chinese landbouwpromotiecentrum ATPC. Wageningen UR gaat samenwerken met de Heilongjiang Academie of Agricultural Sciences. In oktober tekenen de onderwijsinstellingen CAH in Dronten en het Chinese Wulanchabu Vocational College een akkoord.

Of registreer je om te kunnen reageren.