Akkerbouw

Nieuws 1434 x bekeken 2 reacties

Rabo verwacht hogere aardappelprijzen

Utrecht – De aardappelprijzen stijgen de komende vijf jaar in Noordwest-Europa. De prijsschommelingen worden wel groter.

Dat schrijft analist Cindy van Rijswick van de Rabobank in een rapport over de aardappelmarkt. Het aardappelaanbod in Noordwest-Europa groeit langzaam, maar de vraag naar diepvriesproducten in de opkomende markten neemt ook toe. “De stijgende vraag geeft de telers een betere onderhandelingspositie.”

De aardappelprijzen in Noordwest-Europa schommelen veel harder dan die van andere voedingsmiddelen, stelt van Rijswick. “Bij een klein overschot dalen de prijzen hard en andersom. De hectareopbrengsten hebben veel meer invloed op de prijs dan het areaal. Door precisielandbouw en betere rassen kunnen de hectareopbrengsten verder stijgen.”

De telers hebben de hogere aardappelprijzen hard nodig. Volgens Van Rijswick zijn hun kosten sinds 2005 jaarlijks met gemiddeld 5,8 procent gestegen.

Om de risico’s van sterk schommelden prijzen te beheersen, raadt Van Rijswick de sector aan meer samen te werken. “Dan ontstaat een betere balans tussen vraag en aanbod. Spelers kunnen zich ook richten op nichemarkten of andere gewassen. Of ze kunnen proberen preferred suppliers te worden. Anders heb je meer kapitaal nodig om perioden met lage prijzen te overbruggen.”

Marktbureau DCA verwacht voor dit seizoen hoge aardappelprijzen. “Voor het tweede jaar op rij zijn marktprijzen van fritesaardappelen tussen 19 tot 24 euro per 100 kilo reëel”, schrijft DCA in een persbericht.

De vijf landen in Noordwest-Europa produceren dit seizoen 26 miljoen ton poot- en consumptieaardappelen. Dat is onder het gemiddelde. In de EU-15 wordt 40 miljoen ton van het land gehaald. Dat is een historisch kleine aardappeloogst.

De groeiende verwerkingscapaciteit van de fritesfabrieken speelt een toenemende rol in de prijsvorming. De fabrieken willen hun capaciteit vastleggen in vasteprijscontracten. Daardoor blijven minder vrije aardappelen over. Het tweede achtereenvolgende jaar met hoge aardappelprijzen kan ook een bedreiging zijn voor de afzet van frites buiten Europa, stelt DCA vast.

Laatste reacties

  • agro1

    nu zijn hoge prijzen weer een vloek. tendentieus bericht. rassen met hogere opbrengsten dienen gemeden te worden, enfin, gelukkig geeft onze geliefde roverhjeid een steuntje in de rug, door een mineralentoedieningsmaximum
    (galgjewoord) op te leggen.

  • agro1

    roverheid, dus

Of registreer je om te kunnen reageren.