Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Rabo: Oost-Europa wordt sterker in graan en oliezaden

Utrecht - De landen in Oost-Europa exporteren de komende jaren meer graan en oliezaden. Analist Vito Martielli van de Rabobank verwacht dat de export vanuit Oost-Europa vooral kan aantrekken naar de landen rond de Middellandse Zee en het Verre Oosten in Azië. “Deze landen importeren structureel veel tarwe en mais vanuit Europa en Noord- en Zuid-Amerika. De welvaart en het aantal mensen groeien in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Daar blijft de vraag naar graan daar de komende tientallen jaren stijgen.”

In Oost-Europa is nog ruimte om te groeien in productie, zegt Martielli. “De kostprijs is er lager dan elders in Europa. Ook krijgen de boeren daar in het nieuwe EU-landbouwbeleid relatief meer steun.”

De netto-export vanuit de elf landen in Oost-Europa bedraagt nu jaarlijks zo’n 16 miljoen ton graan en oliezaden. Over acht jaar kan dat groeien naar 25 miljoen tot 28 miljoen ton, verwacht de bank. De landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika moeten ieder jaar 103,6 miljoen ton graan importeren.

Martielli verwacht dat de productie van graan en oliezaden in Oost-Europa harder groeit dan het verbruik. “Daardoor komt meer beschikbaar voor de export.”

Martielli constateert verder dat de verwerkende bedrijven hun graan en oliezaden steeds vaker rechtstreeks bij de teler kopen. “Dat komt omdat de prijzen de laatste jaren niet alleen zijn gestegen, maar ook sterker zijn gaan schommelen. Door dichterbij de telers in te kopen, beperken ze hun risico’s.”

Laatste reacties

  • ed12345

    Dit is natuurlijk voor de meeste van ons niet echt nieuws maar iets dat al jaren in de pijplijn zit

  • agro1

    kan ciolos daar ook niet voor wat vergroening zorgen om de afzakkende prijzen wat te ondersteunen. dit alles is zeeeer ernstig. zo hebben we geen czav met 15 ton tarwe nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.