Akkerbouw

Nieuws 840 x bekeken

Prognose Europese graanoogst iets hoger

Brussel - De graanoogst in de EU voor het seizoen 2013/14 wordt volgens de Europese Commissie iets groter dan ze eind augustus nog verwachtte, te weten 304,3 miljoen ton bruto, een bijstelling naar boven met 0,9 procent.

In augustus werd nog uitgegaan van een bruto oogst van 301,4 ton (netto 298,5 miljoen ton). De tarweoogst is met 3,6 miljoen ton naar boven aangepast tot 134,9 miljoen ton, gerst met 600.000 ton tot 59,6 miljoen ton en rogge met 1,1 miljoen ton tot 10,4 miljoen ton. De prognose voor de maïsoogst is iets gedrukt, met 1,5 miljoen ton, naar 64,3 miljoen ton.

Weliswaar is in augustus de oogstprognose juist naar beneden bijgesteld, dit had echter te maken met na-ijlende gegevens over de areaalontwikkeling. De vooruitzichten voor met name de opbrengsten in Duitsland waren wel positief.

Ook is zoals iedere maand de graanbalans voor het seizoen 2013/14 weer herzien. De balans voorziet in een stijging van de theoretische eindvoorraad op 30 juni 2014 van 39,7 miljoen ton (dat is gelijk te stellen aan 7,52 weken Europese graanconsumptie). Een maand geleden was dat nog 38 miljoen ton (7,12 weken consumptie). Daarbij past volgens het productschap wel de kanttekening dat de voorziene uitvoerhoeveelheden tarwe en gerst, gelet op de gerealiseerde exporten in de eerste 11 weken van dit seizoen, wellicht te laag zijn ingeschat. De import in de eerste 11 weken van dit seizoen is aanzienlijk kleiner geweest dan in dezelfde periode vorig seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.